Kiváló görög salátarecept
Sült is, fokhagymás is, de mégicsak padlizsán
Ne érjük be kevesebbel, ha egy nem szokványos, gazdag ízvilágú salátával szeretnénk meglepni magunkat vagy vendégeinket: készítsünk el a fokhagymás sült padlizsánsalátát.
2012.05.23 06:29ma.huA sok hasonló alapokra épülő saláta mellett igazi üdítő újdonság lehet ez a görög recept: a fokhagymás sült padlizsánsaláta. Hogyan készül?

Hozzávalók:
6-800 g zsenge padlizsán. Az öntethez:
- 5-6 gerezd fokhagyma
- 50 g darált dió
- 4 evőkanál salátaolaj
- 2 evőkanál salátaecet
- só, frissen őrölt bors
- 1 csokor petrezselyem
Nagyon fontos, hogy apróbb, feszes bőrű, zsenge padlizsánt vásároljunk! Megmossuk, szárazra töröljük, tepsibe tesszük és előmelegített sütőben, közepes tűznél (180 fok) puhára sütjük (a padlizsánok nagyságától függően 25-30 perc).
Miután kivettük a sütőből, 4-5 percre letakarjuk alufóliával, így könnyebben eltávolíthatjuk a héját, még melegen meghámozzuk (ha késhez kellene folyamodnunk, az csakis fa vagy műanyag legyen!), ha langyosra hűlt, vékonyan felka rikázzuk.
A zúzott fokhagymát a darált dióval, a petrezselyemmel, az olajjal, az ecettel és ízlés szerint sóval, borssal (eredetileg erősen borsozzák!) kikeverjük.