Csodás az íze, érdemes kipróbálni
Kacsát szőlővel és naranccsal!
Ha egy különleges kacsasültre vágyunk, szükségünk lesz szőlőre és narancsra is hozzá! Hogyan készül ez a mennyei lakoma?
2012.05.04 06:35ma.huKacsasültben is lehet újat mutatni! Próbáljuk ki különleges ízvilággal, szőlővel és naranccsal ízesítve!

Hozzávalók 8 személyre:
- 2 kisebb pecsenyekacsa
- 1 evőkanál morzsolt majoránna
- 2 nagy fej hagyma
- 6 gerezd fokhagyma
- 2 dl félszáraz fehérbor
- a kacsák mája + 4 csirkemáj
- 2 citrom leve, 3 narancs leve
- 2 dl tejszín
- 3 evőkanál brandy
A díszítéshez:
- 4 narancs
- 800 gr fehér csemegeszőlő
A kacsákat alaposan megtisztítjuk, besózzuk, hasüregüket bedörzsöljük a majorannával és az őrölt borssal. A szárnyvégeket hátrahajtjuk, a lábakat összekötözzük és méretüknek megfelelő sütőedénybe fektetjük. A sütőt előmelegítjük 250C-fokra.
Betesszük a kacsákat a sütőbe, meglocsoljuk a borral és 15 percig erős tűzön pirítjuk. Visszakapcsolunk 180 C-fokra, a madarak mellé dobjuk a meghámozott, gerezdekre vágott hagymát és a fokhagymát.
Lefedjük, puhára pároljuk (kb. másfél óra), majd fedő nélkül, saját levükkel locsolgatva pirosra sütjük őket. Miközben a hús sül, megmossuk a kacsa- és csirkemájat, a pecsenyelébe dobjuk, 15 percig pároljuk-sütjük benne, majd kiemeljük és pépesre megtörjük. Egy dl pecsenyelét zsírtalanítunk, lábaskába öntünk.
Hozzáadjuk a citromok és narancsok átszűrt levét, a felére beforraljuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Beletesszük a májpépet és a tejszínt, össze-forrósítjuk, majd lehúzzuk a tűzről, elkeverjük a brandyvel és melegen tartjuk.
Megmossuk a gyümölcsöket, a narancsokat cikkcakkformán derékban bevagdossuk, kettébontjuk. A szőlőt leszemezzük.
A kacsákat nagyobb tálra fektetjük, eltávolítjuk lábukról a zsineget és körbedíszítjük a gyümölcsökkel. A mártást külön csészében kínáljuk. Burgonyapüré, krokett illik hozzá.
Italajánlat: félszáraz vörösbor