Különleges és finom sütemény
Ide az isteni rózsafánkkal!
A sütiimádóknak kedvezve, következzen ismét egy könnyű és ízletes süteményrecept! Egy-két rózsafánkra nem nehéz elcsábulni...
2012.05.02 06:29ma.hu - Fotó: sutigyar.huHa egy kicsit szokatlan, mégis ismerős alapanyagokból készült, finom sütire vágyunk, lássunk hozzá a rózsafánk elkészítéséhez!

Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 4 dkg élesztő
- 7,5 dkg cukor
- 2,5 dl langyos tej
- 5 dkg cukrozott narancshéj
- 5 dkg cukrozott citromhéj
- 10 dkg mazsola
- 2 evőkanál vaníliás cukor
- csipetnyi só
- 7,5 dkg puha vaj
- 1 narancs reszelt héja
- ghí a sütéshez
A tetejére:
- 20 dkg cukor
- 2 evőkanál narancslé
A lisztet egy keverőtálba szórjuk és közepébe mélyedést készítünk. Az élesztőt szétmorzsoljuk, kevés cukorral, tejjel, liszttel összekeverjük, letakarva 15 percig pihentetjük. A cukrozott narancs- és citromhéjat nagyon apró kockákra vágjuk.
A mazsolát forró vízben megmossuk és egy konyharuhán leszárítjuk. A maradék cukrot, a megmaradt tejet, a vaníliás cukrot, a sót, a vajat és a reszelt narancshéjat a felfuttatott élesztőhöz adjuk, majd az egészet a liszt közepébe téve jól összegyúrjuk.
A citrom- és narancshéjat meg a mazsolát a tésztához adjuk, majd 30 percig pihentetjük. A tésztából egy lisztezett felületre evőkanál segítségével 26 fánkot szaggatunk, amit konyharuhával letakarva ismét 30 percig pihentetünk.
175 fokra felforrósítjuk a zsiradékot, 5 perc alatt a fánkok mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Lecsöpögtetjük, majd a porcukorral elkevert narancslével bekenjük a tetejét. Rácson hagyjuk kihűlni.