A leves, amivel nem lehet betelni
Ízkirály: burgonyakrémleves vargányával
Engedjük magunkat elvarázsolni ezzel selymes állagú, melengető, kifinomult ízvilágú levessel! Az első kanál után már mosolyogni fogunk - garantáltan!
2012.04.22 07:32laptopkonyhaEz a tejfölös burgonyakrémleves vargányagombával olyan finom, hogy az első kanál után mosolyogni fogunk. Utána pedig azt gondoljuk majd: még! Végül pedig: vajon nehéz lehet elkészíteni? A választ máris megadjuk: nem.

Elkészítés
A szárított vargányát leöntjük 1 dl forró vízzel, és egy órán át duzzadni hagyjuk. A póréhagymát és a burgonyát megtisztítjuk; a pórét felaprítjuk, a burgonyát kockázzuk.
A gombát kivesszük az áztatóvízből, és apróra vágjuk, a levet félretesszük. A vajat felmelegítjük, a póréhagymát megfuttatjuk rajta. Felöntjük a zöldségleves felével és a tejjel.
Fűszerezzük majoránnával, babérlevéllel, majd hozzáadjuk a burgonyát és a gombát, sózzuk. Puhára főzzük. Kivesszük a babérlevelet, beleöntjük a tejfölt, és összeturmixoljuk a levest, közben beleszórjuk a burgonyapüré port. Utánaízesítünk, beleszórjuk a gombaport is.
Megjegyzés: A "felöntésnél" használhatjuk a gomba áztatólevét is, együtt a zöldséglevessel.
Tálalás
Tálalásnál megszórjuk aprított petrezselyemmel, simára kevert tejföllel díszítjük; adhatunk hozzá pirított zsemlekockákat, vagy hajszálvékonyra szeletelt friss vargányát, esetleg hófehér csiperkegombát.