Igazán finom csábítás mandulával...
Hagyjuk pihenni a mandulás kalácsot!
Ha egy igazán kellemes ízű, kávé mellé is ideális kalácsra vágyunk, tegyük le voksunkat a verhetetlen mandulás mellett.
2012.04.11 06:29ma.huKevés ízletesebb sütemény van - legyen türelmünk az elkészítéséhez, mert a mandulás kalács igazi élmény...

Hozzávalók:
- 4 dkg élesztő
- 10 dkg cukor
- 2 dl langyos tej
- 50 dkg liszt
- 40 dkg tisztított hegyesre vágott mandula
- 12 dkg puha vaj
- 1 evőkanál tejföl
- csipetnyi só
- 2,5 dkg olvasztott vaj
- 5 dkg porcukor
Az élesztőt összemorzsoljuk, majd egy teáskanál cukorral és a tejjel elkeverve 15 percig állni hagyjuk. A liszt felét összekeverjük a mandulával, a vajjal, a maradék cukorral, a tejföllel, a sóval és az élesztős tejjel.
A liszt másik felét is hozzákeverve összegyúrjuk és letakarva 1 órán keresztül pihentetjük. A tésztából két téglalapot formálunk és két vastag , két vékony lapot nyújtunk.
A vastag és a vékony lapokat egymásra tesszük, hosszában félbehajtjuk és a két kalácsot kivajazott tepsibe fektetjük.
Letakarva még 30 percig pihentetjük. Kb. 45 percig sütjük, majd további 10 percig hagyjuk pihenni a sütőben. Végül olvasztott vajjal bekenjük és porcukorral meghintjük.