Ízletes, különleges és finom
Vájd ki a burgonyát és töltsd meg padlizsánnal!
Ha egy igazán kiadós és különleges, tepsiben sütött ételt szeretnénk ebédre vagy vacsorára elkészíteni, válasszuk a padlizsánnal töltött burgonyát.
2012.03.14 06:29ma.huÉrdekesség és nagyon ízletes - a padlizsánnal töltött burgonya egy kicsit több időt igényel, de megéri a fáradságot. Ráadásul hús sem kell hozzá.

Hozzávalók 4 személyre:
- 300 gr padlizsán
- só, bors
- 8 nagy burgonya
- 1-1 piros és sárga húsú paprika
- 1 közepes fej hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olaj
- 2 evőkanál vaj/margarin
- 40 gr reszelt parmezán sajt
A padlizsánt megmossuk, hámozatlanul apró kockákra vágjuk, fél órára besózzuk, hogy kesernyés levét kidobja. A burgonyát alaposan megsikáljuk, héjában puhára főzzük. A paprikákat kicsumázzuk, apróra felkockázzuk.
A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát finomra vágjuk. A főtt burgonyákat leszűrjük, héjastul kettévágjuk, belsejüket kivájjuk, villával megtörjük. Az olajban megfonnyasztjuk a hagymát.
A padlizsánt folyó víz alatt leöblítjük, lecsepegtetjük, kinyomkodjuk, konyharuhára/papírkendőre terítve szárazra törölgetjük és a paprikával együtt a hagymához adjuk.
Néhány percig erős tűzön pirítjuk, majd hozzáadjuk az áttört fokhagymát és fedő alatt, mérsékelt tűzön az egészet puhára pároljuk. A sütőt előmelegítjük 220 C-fokra. A zöldségraguhoz keverjük a tört burgonyát, sózzuk, borsozzuk és a kivájt burgonyákba púpozzuk.
Kikenünk vajjal/margarinnal egy nagyobbacska tűzálló tálat, belerakosgatjuk a töltött burgonyákat, tetejükre kenjük a maradék vajat/margarint, megszórjuk a sajt felével és a forró sütőben 30 percig sütjük.
Lapos tálra rendezzük, salátalevelekkel díszítjük és a maradék sajttal megszórva tálaljuk.
Változat: vaj/margarin és sajt helyett süthetjük baconszeletekkel betakarva is.
Italajánlat: félszáraz rozé vagy fehérbor.