Fűszereivel és salátájával csábít
Ennek a csirkének az ízesítése nem kutya!
Finom, könnyed, mégis különleges ebédre vágyunk? Próbáljuk ki a friss füvekkel pácolt jércemell-szeletkéket roston sütve!
2012.02.21 06:33ma.huElkészítése nem a leggyorsabb, ám az íze páratlan - nemcsak a fűszerekkel ízesített csirke csábít el, a hozzá való saláta is igen különleges! Így készülnek a friss füvekkel pácolt jércemell-szeletkék roston sütve.
Hozzávalók:
- 60 dkg csirkemellfilé
- 4 szép csirkemáj
- só, őrölt bors
- 1-2 ág friss zsálya, rozmaring, kakukkfű és tárkony
- 1 gerezd fokhagyma
- kb. 1,5 dl olaj

A salátához:
- 5-6 fej különféle saláta
- 10 dkg gomba (lehet erdei is)
- 1 nagyobb narancs
- 1 kisebb fürt szőlő
- 2 paradicsom
- arasznyi kígyóuborka
- 3 kiskanál citromlé
- 9 kiskanál olaj
- csipetnyi só
A csirkemellet jó ujjnyi vastag csíkokra, és a májjal együtt szorosan tálba töltjük. Enyhén megsózzuk, megborsozzuk, az apróra vágott friss zöldfűszerekkel megszórjuk.
Utóbbi lehet zsálya, rozmaring, kakukkfű, tárkony, épp ami kéznél van. Fél gerezd zúzott fokhagymával illatosítjuk, és annyi - kb. 1,5 dl - olajat öntünk rá, amennyi ellepi.
Letakarjuk, hűtőszekrényben 1 órát érleljük. Ezalatt az összes salátát leveleire bontjuk, megmossuk és megszikkasztjuk. Körülbelül a felét négy tányéron mutatósan elosztjuk, a többit más-napra eltesszük.
A megtisztított és nyersen cikkekre vágott gombával, a narancsgerezdekkel, a lemetszett szőlővel, a cikkekre vágott paradicsommal és a felkarikázott kígyóuborkával megrakjuk, letakarva behűtjük.
Egy vasserpenyőt megforrósítunk, a csirkét meg a májat olajostul beleöntjük és 3-4 perc alatt megsütjük. A citromlevet az olajjal simára keverjük, enyhén megsózzuk, majd a salátára locsoljuk.
A forró sült csirkemellet és májat szűrőlapáttal ráemeljük - az sem baj, ha az ízes olajból is csöpög rá egy kevés - és azonnal tálaljuk.
Hozzá száraz fehérbort kínálhatunk.