Pogácsa, különleges ízzel
Puhán és mézesen még finomabb...
Kellemes délutáni kávéhoz, teához, mégis más, mint egy sós ropogtatnivaló: a puha mézespogácsa igazi különlegesség.
2012.02.15 06:29ma.hu - Fotó: finomreceptek.huA puha mézes pogácsa elkészítése egy kissé hosszadalmasabb, mint a sima pogácsáké, de az íze felülmúlhatatlan! Próbáljuk ki.

Hozzávalók 80 db-hoz:
- 125 gr méz
- 125 gr vaj/margarin
- 3 tojás
- 250 gr porcukor
- ½ citrom leve és reszelt héja
- 250 gr finomliszt
- 250 gr rozsliszt
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 2 evőkanál mézeskalácsfűszer
- 1 kávéskanál tejszín
- 1 tojás
- 50-60 gr dió és mogyoró vegyesen
Felolvasztjuk a mézet a vajjal/margarinnal, hagyjuk langyosra hűlni. Simára keverjük a tojásokat a porcukorral és a citromlével, a mézes keverékhez adjuk.
Összekeverjük a finom- és rozslisztet a szódabikarbónával, a mézeskalácsfűszerrel és a reszelt citromhéjjal, több részletben a mézes-tojásos keverékhez adjuk, alaposan összekeverjük.
Elsimítjuk a tetejét, folpackkal letakarjuk és a hűtőszekrényben legalább 3 órát, még jobb, ha egy egész éjszakát pihentetjük-hűtjük. A tésztát lisztezett munkalapon lazán átgyúrjuk, 8 részre osztjuk és 8 db 4 cm átmérőjű rudat sodrunk belőle.
Mindegyiket 10 egyenlő részre vágjuk és lisztes kézzel gombócokat formálunk belőlük.
Kissé ellapítjuk, fakanállal nem túl mély lyukat nyomunk a közepükbe. Egymástól 4-5 cm távolságra sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket, tetejüket megkenjük a tejszínnel elhabart tojással és a mélyedésekbe 1-1 szem mogyorót vagy diógerezdet nyomunk.
200 c-fokra előmelegített sütőben 10-12 percig sütjük, még melegen leválasztjuk őket a sütőpapírról, hagyjuk kihűlni, majd jól záródó dobozokba rakjuk őket, mert csak így maradnak sokáig - már ha van idejük - puhák és frissek.
Kapcsolódó írások:
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.
Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!
ma.hu legfrissebb hírei:
- 22:55 Meteorológia: immár több mint egy évtizede hóínség jellemzi Budapest éghajlatát
- 20:53 Agrometeorológia: kiadós csapadék segíti a friss vetést
- 16:31 Megakadályozták egy ortodox püspök húsvéti zarándoklatát Moldovában
- 14:27 Betiltották Virginia állam zászlaját a római istennő fedetlen melle miatt
- 12:22 Elismerné a Krím félszigetet Oroszország részeként az USA - Bloomberg
- 10:49 Elkészült a TAL vezeték bővítése, Csehországnak nincs szüksége orosz kőolajra
- 8:37 Szívműtéten esett át Nyilasi Tibor
top fórum témák:
- Tanár Úr gyere, mindjárt lesz Lillád!2022.05.10 21:11
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2022.05.10 21:07
- JólVanna2022.05.10 20:31
- Porvihar2022.03.29 16:11
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2022.03.29 16:06