Ideális ebéd kellemes fűszerekkel
Tavaszi köret, hűsítő bor - a mai csirkemell tartozékai!
Kellemes, könnyed ebédnek való a csirkemell tavaszi körettel - még tél közepén is. Sőt, félszáraz, hűs fehérborral az igazán ideális!
2012.01.29 07:29ma.huA csirkemell tavaszi körettel már neve alapján sem egy kifejezetten télies étel - könnyed és ízletes zöldségekkel, fűszerekkel készül. Hogyan?

Hozzávalók 4 személyre:
- 4 kicsontozott csirkemell
- 20+10 gr margarin
- só, bors
- 1-1 kávéskanál vágott zsálya és majoránna
- ½ dl száraz fehérbor
- 400 gr spárga
- 1 evőkanál citromlé
- 1 mokkáskanál cukor
- 1 csokor újhagyma
- 400 gr zöldborsó (tisztított)
- 1 csokor petrezselyem
A csirkemelleket megmossuk, szárazra törölgetjük. 20 gr margarint felforrósítunk mindkét oldalukon megkapatjuk benne a melleket, meghintjük sóval, durvára őrölt borssal és a zöldfűszerekkel, aláöntjük a bort, fedő alatt puhára pároljuk.
Közben megtisztítjuk a spárgát, enyhén sós, a citromlével és a cukorral ízesített vízben puhára főzzük, melegen tartjuk. Az újhagymát felkarikázzuk, hideg vízzel leöblítjük, konyharuhára terítve felitatjuk róluk a nedvességet.
A maradék 10 gr margarinban megfonnyasztjuk a hagymát, rádobjuk a zöldborsót, aláöntünk ½ dl vizet, fedő alatt puhára pároljuk. A húst fedő nélkül pirosra sütjük, tálra rendezzük.
A pecsenyeléhez adjuk a zöldborsót, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, összeforrósítjuk, megszórjuk a finomra vágott petrezselyemmel.
A spárgát leszűrjük, 4-8 adagra osztjuk, átkötjük a hagymaszárakkal és a hús mellé helyezzük, a zöldborsóval körítjük. Petrezselymes újburgonyát, currys rizst adhatunk mellé.
Italajánlat: félszáraz hűs fehérbor.
Kapcsolódó írások:
- Nagyon nem szokványos az Izraeli csirke
- Ijesztő a neve, de ízletes a fojtott csirke
- Dióval és mézsörrel szédít a csirke!
- Könnyű a csirke, mégis megnyaljuk mind a tíz ujjunkat!
- Nevetségesen egyszerű így elkészíteni a csirkét!
- Káposztából figyel a csirkehús - és finom!
- A csirke kuktában olcsó és finom