Hogyan válasszunk szaloncukrot?
Mi volt előbb, a szalonczukkedli vagy a karácsonyfa?
Már a 17. század végéről is találni írásos adatokat arról, hogy apró, csomagolt cukorkák jelentek meg a szalonokban, amit a német czukker szóból mindjárt szaloncukornak neveztek el, de mit kell tudnunk ma az édességről?
Nézze meg a képeket, ha nem hisz a szemének! >>>
Sokat vitatott kérdés, hogy a szaloncukorkát Magyarországon mikor kezdték készíteni, de ma már elfogadott válasz, hogy a szaloncukrot egyidősnek kell tekinteni a fondantcukorkákkal. Az első gyártás ideje így a XIX. század elejére tehető és feltételezhetően annak második felében már karácsonyi idényterméke volt a magyar édesiparnak. S bár a karácsonyfa állításának szokását nyugatról vettük át, de a szaloncukor felhasználása a fenyőfa díszítéséhez kifejezetten magyar szokás.
A szaloncukor ma már többet jelent a régi fondant cukorkáknál, így lényegében olyan karácsonyi ünnepkörhöz kötött puhacukorkákat és desszerteket értünk alatta, melyek két végén rojtozott selyempapírba és színes alufóliába vagy fóliába kerülnek becsomagolásra pillangós zárással. Manapság a szaloncukrok széles skálája ismert, így a piacvezető zselés íz mellett igen közkedveltek, a vajkaramellás, kókuszos változatok, vagy éppen az újdonságok, mint a mogyorókrémes, zserbós vagy konyakmeggytrüffeles.
Ami mindegyik jó minőségű szaloncukorban közös, az a valódi csokoládé, mely nemes anyagokból, kakaómassza és kakaóvaj, illetve tejcsokoládé esetében még tejpor felhasználásával készül - tudtuk meg a Bonbonetti Csoport vezérigazgatójától, Sánta Sándortól.
Akkor vásárolunk igazán jó minőségű szaloncukrot, ha az valódi csokoládéval, vagy valódi csokoládéból készül, és mellőzi az adalékanyagokat, növényi zsírokat. A töltelék pedig akkor jó, ha nagyobb hányadban tartalmaz magasabb tápértékű anyagokat, azaz beltartalmi értéke is megfelelő, karamell esetében például 60-80 százalék valódi tejkaramellt, kókuszos esetén legalább 10-20 százalék valódi kókuszreszeléket tartalmaz. Ehhez a márka jó iránymutató lehet, illetve a sértetlen csomagolás, és a jól látható feliratokat tartalmaz a kötelező élelmiszerjelölés.
A budapesti Bonbonetti szaloncukorgyártó számára kiemelten fontos nemzeti értékeink, így a hungarikumnak is nevezhető szaloncukor minőségének a védelme, ezért legyártották a világ legnagyobb szaloncukrát is >>>
Kapcsolódó írások:
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.
Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!
ma.hu legfrissebb hírei:
- 22:55 Meteorológia: immár több mint egy évtizede hóínség jellemzi Budapest éghajlatát
- 20:53 Agrometeorológia: kiadós csapadék segíti a friss vetést
- 16:31 Megakadályozták egy ortodox püspök húsvéti zarándoklatát Moldovában
- 14:27 Betiltották Virginia állam zászlaját a római istennő fedetlen melle miatt
- 12:22 Elismerné a Krím félszigetet Oroszország részeként az USA - Bloomberg
- 10:49 Elkészült a TAL vezeték bővítése, Csehországnak nincs szüksége orosz kőolajra
- 8:37 Szívműtéten esett át Nyilasi Tibor
top fórum témák:
- Tanár Úr gyere, mindjárt lesz Lillád!2022.05.10 21:11
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2022.05.10 21:07
- JólVanna2022.05.10 20:31
- Porvihar2022.03.29 16:11
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2022.03.29 16:06