A bajor változat még különlegesebb
Melegítsen be hagymalevessel!
Kellemesen meleg és nagyon finom: a fokhagymaleves ideális étel ősszel, felmelegíti az embert és páratlan az íze!
2011.10.19 06:29ma.hu - Fotó: thekneadforbread.comA hagymaleves sokak kedvence, különösen finom, ropogós rozscipóban tálalva! No, de hogyan is készül a Bajor fokhagymaleves?

Hozzávalók:
- 4 nagyobb gerezd fokhagyma
- 5 dkg vaj
- arasznyi póréhagyma
- 1 liter szűrt húsleves (vagy 1-2 húsleveskocka)
- csipetnyi őrölt fehér bors
- 2 dl tejszín
- 2 csapott evőkanál liszt
- fél csokor metélőhagyma a tálaláshoz
- 4 kisebb, egyenként kb. 40 dkg.-os rozscipó
A fokhagymát présen áttörjük, majd a vajon épp csak megfuttatjuk. Közben a póréhagymát karikára vágjuk, a fokhagymához adjuk és kevergetve 2-3 percig pirítjuk.
Utána a levessel (vagy 1 liter, leveskockával ízesített vízzel) felöntjük. Fehér borssal fűszerezzük, felforraljuk, majd a tejszínnel simára kevert liszttel sűrítjük.
Ha kell, utánasózzuk, 2-3 percig forraljuk, végül leszűrjük (kissé át is törhetjük). A tálaláshoz a cipók tetejét lekanyarítjuk, majd a belsejüket ügyesen kikaparjuk úgy, hogy kb. 1,5-2 cm-es faluk maradjon.
A forró levest belemerjük, a fölaprított metélőhagymával megszórjuk, végül a cipók "kalapját" rárakosgatjuk. A levesbe külön betét nem kerül, a kenyérből mindenki annyit kapargat hozzá, amennyit kíván.