Padlizsán és burgonya, finom sajttal megszórva
Ez a zöldségimádók napja!
Burgonya padlizsánnal - a zöldségpártiaknak és a vegetariánusoknak is kiváló választás, a parmezán sajt pedig külön élvezet lesz a tetején.
2011.08.22 06:29ma.huA zöldséges ételeket kedvelőknek ugyanúgy kedvence lehet ez az étel, mint a vegetariánusoknak. A padlizsános burgonya azonban baconszeletekkel is készíthető, ha úgy tetszik.
Hozzávalók 4 személyre:
- 300 gr padlizsán
- só, bors
- 8 nagy burgonya
- 1-1 piros és sárga húsú paprika
- 1 közepes fej hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olaj
- 2 evőkanál vaj/margarin
- 40 gr reszelt parmezán sajt
A padlizsánt megmossuk, hámozatlanul apró kockákra vágjuk, fél órára besózzuk, hogy kesernyés levét kidobja. A burgonyát alaposan megsikáljuk, héjában puhára főzzük. A paprikákat kicsumázzuk, apróra felkockázzuk. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát finomra vágjuk.

A főtt burgonyákat leszűrjük, héjastul kettévágjuk, belsejüket kivájjuk, villával megtörjük. Az olajban megfonnyasztjuk a hagymát. A padlizsánt folyó víz alatt leöblítjük, lecsepegtetjük, kinyomkodjuk, konyharuhára/papírkendőre terítve szárazra törölgetjük és a paprikával együtt a hagymához adjuk.
Néhány percig erős tűzön pirítjuk, majd hozzáadjuk az áttört fokhagymát és fedő alatt, mérsékelt tűzön az egészet puhára pároljuk. A sütőt előmelegítjük 220 C-fokra.
A zöldségraguhoz keverjük a tört burgonyát, sózzuk, borsozzuk és a kivájt burgonyákba púpozzuk. Kikenünk vajjal/margarinnal egy nagyobbacska tűzálló tálat, belerakosgatjuk a töltött burgonyákat, tetejükre kenjük a maradék vajat/margarint, megszórjuk a sajt felével és a forró sütőben 30 per-cig sütjük.
Lapos tálra rendezzük, salátalevelekkel díszítjük és a maradék sajttal megszórva tálaljuk. Változat: vaj/margarin és sajt helyett süthetjük baconszeletekkel betakarva is.
Italajánlat: félszáraz rozé vagy fehérbor.
Kapcsolódó írások:
- Nem túl fitt, de finom: sertésborda a Bakonyból
- Finom lesz a vaddisznó, ha gombába és mandulába mártjuk
- Gyors étel a rakott kel, ha valami rakott kell
- Azoknak, akik mindig csak krumplit ennének!
- Csirkéből sosem elég: legyen ez az újdonság a mai ebéd!
- Fincsi fotók: Piknik-perfekt ételek - amíg még lehet piknikezni....
- Ezek az igazi családbarát ételek!