Királyi lakoma
Anjou-napok Ópusztaszeren
Egy XIV. századi királyi udvarba cseppenve akár az uralkodóval is lakomázhatnak azok, akik a hétvégén ellátogatnak az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban rendezett Anjou-napokra.
2010.07.21 09:34MTIAz oklevelek tanúsága szerint Károly Róbert 1318-ban kíséretével meglátogatta Szer monostorát. Erre a jeles időre emlékezve elevenítik fel az emlékparkban szombaton és vasárnap az Anjou-kori Magyarország vitézi és étkezési hagyományait – mondta Zelena András, az intézmény kommunikációs munkatársa kedden az MTI-nek.
A park vendégei szombaton délelőtt szemtanúi lehetnek a díszes sereg érkezésének, láthatják, amint a bencés szerzetesek fogadják az uralkodót a monostorban. A látogatók bepillanthatnak a királyi udvar míves és ünnepnapjaiba, hódolatukat fejezhetik ki az uralkodónak és díszes kíséretének.
Az egybegyűltek szórakoztatásáról igricek, énekmondók, kardnyelők, erőművészek, udvari bolond és még sokan mások gondoskodnak majd. A gyerekek az igricképzőben elsajátíthatják a nádsípkészítés és a dobfeszítés fortélyait, az apródtanodában harci fogásokat, kelevézvetést és fakardforgatást tanulhatnak, az ügyesebbek pedig kipróbálhatják, tudnak-e hordón lovagolni vagy keskeny pallón vívni.
Aki akar bámészkodhat a haditornán vagy akár táncra is perdülhet, melyhez a Beste zenekar szolgáltatja a tüzes talpalávalót. Pihentetőül csudálatos mesék is elhangzanak majd királyokról, hercegekről és legszegényebb legényekről. A lovagi játék izgalmai közben megfáradtakat a fák árnyékában vendégül látják egy tál juhtúrós hajdinakására.
A szombati nap vendégei közül a legszerencsésebbek pedig korhű jelmezbe öltözve a királyi asztalnál magával az uralkodóval és feleségével, valamint legelső embereivel fejedelmi lakomát költhetnek el.
A sorsoláson kiválasztottak feladata lesz az is, hogy a királlyal együtt eldöntsék, melyik fogás nyeri el az Étkek fejedelme díjat.
Nem lesz könnyű dolguk, hiszen olyan különlegességek közül kell választaniuk, mint a cipóban tálalt hagyma lév, az apród lév, a friss füvekkel meghintett, ősi sajtokkal tálalt omlós csirkehús, vagy a jóféle hagymával és szalonnával nyárson pirongatott baromfimell.
Kapcsolódó írások:
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.
Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!
ma.hu legfrissebb hírei:
- 22:55 Meteorológia: immár több mint egy évtizede hóínség jellemzi Budapest éghajlatát
- 20:53 Agrometeorológia: kiadós csapadék segíti a friss vetést
- 16:31 Megakadályozták egy ortodox püspök húsvéti zarándoklatát Moldovában
- 14:27 Betiltották Virginia állam zászlaját a római istennő fedetlen melle miatt
- 12:22 Elismerné a Krím félszigetet Oroszország részeként az USA - Bloomberg
- 10:49 Elkészült a TAL vezeték bővítése, Csehországnak nincs szüksége orosz kőolajra
- 8:37 Szívműtéten esett át Nyilasi Tibor
top fórum témák:
- Tanár Úr gyere, mindjárt lesz Lillád!2022.05.10 21:11
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2022.05.10 21:07
- JólVanna2022.05.10 20:31
- Porvihar2022.03.29 16:11
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2022.03.29 16:06