Királyi lakoma

Anjou-napok Ópusztaszeren

Egy XIV. századi királyi udvarba cseppenve akár az uralkodóval is lakomázhatnak azok, akik a hétvégén ellátogatnak az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban rendezett Anjou-napokra.

2010.07.21 09:34MTI

Az oklevelek tanúsága szerint Károly Róbert 1318-ban kíséretével meglátogatta Szer monostorát. Erre a jeles időre emlékezve elevenítik fel az emlékparkban szombaton és vasárnap az Anjou-kori Magyarország vitézi és étkezési hagyományait – mondta Zelena András, az intézmény kommunikációs munkatársa kedden az MTI-nek.

A park vendégei szombaton délelőtt szemtanúi lehetnek a díszes sereg érkezésének, láthatják, amint a bencés szerzetesek fogadják az uralkodót a monostorban. A látogatók bepillanthatnak a királyi udvar míves és ünnepnapjaiba, hódolatukat fejezhetik ki az uralkodónak és díszes kíséretének.

Az egybegyűltek szórakoztatásáról igricek, énekmondók, kardnyelők, erőművészek, udvari bolond és még sokan mások gondoskodnak majd. A gyerekek az igricképzőben elsajátíthatják a nádsípkészítés és a dobfeszítés fortélyait, az apródtanodában harci fogásokat, kelevézvetést és fakardforgatást tanulhatnak, az ügyesebbek pedig kipróbálhatják, tudnak-e hordón lovagolni vagy keskeny pallón vívni.

Aki akar bámészkodhat a haditornán vagy akár táncra is perdülhet, melyhez a Beste zenekar szolgáltatja a tüzes talpalávalót. Pihentetőül csudálatos mesék is elhangzanak majd királyokról, hercegekről és legszegényebb legényekről. A lovagi játék izgalmai közben megfáradtakat a fák árnyékában vendégül látják egy tál juhtúrós hajdinakására.

A szombati nap vendégei közül a legszerencsésebbek pedig korhű jelmezbe öltözve a királyi asztalnál magával az uralkodóval és feleségével, valamint legelső embereivel fejedelmi lakomát költhetnek el.

A sorsoláson kiválasztottak feladata lesz az is, hogy a királlyal együtt eldöntsék, melyik fogás nyeri el az Étkek fejedelme díjat.

Nem lesz könnyű dolguk, hiszen olyan különlegességek közül kell választaniuk, mint a cipóban tálalt hagyma lév, az apród lév, a friss füvekkel meghintett, ősi sajtokkal tálalt omlós csirkehús, vagy a jóféle hagymával és szalonnával nyárson pirongatott baromfimell.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.