Nem kell a legértékesebb festmény?

Sem eladni, sem hazavinni nem akarja tulajdonosa a Madonnát!

Sem eladni, sem hazavinni nem akarja tulajdonosa a hazai magángyűjtemények jelenleg legértékesebb festményét, Tiziano Madonnáját. Pintér Gyula erről a kép pécsi kiállításának szerdai megnyitóján beszélt.

2009.01.09 18:40MTI

- "A képet nem adom, pedig a közelmúltban jó ajánlatot kaptam. Csak annyit árulhatok el, hogy az összeg többről szólt, mint a műtárgy 1,4 milliárd forintra becsült értéke. Szeretem a pénzt, de ha megválok a Madonnától, ilyen festményhez többet biztosan nem jutok hozzá" - mondta a vendéglátóiparban, valamint zöldség- és gyümölcskeres-kedelemben érdekelt 72 éves vállalkozó. 

Pintér Gyula szólt arról, hogy a Mária gyermekével és Szent Pállal című kép az otthonába nem jutott el, a Szépművészeti Múzeumban helyezte letétbe. Úgy véli, "ott is marad, mert ott a helye, hogy mindenki láthassa". Nem sokat van azonban a múzeumban sem, itthon és külföldön nagy az érdeklődés iránta, legközelebb az operabálon lesz látható, azután pedig Japánban állítják ki.
 
A tulajdonos megjegyezte: bárhova nem engedi el a képét. Elfogadja a szakértők tanácsát, s ha ők nem javasolják az utaztatást, a Madonna marad. Pintér Gyula a festmény megvásárlásának körülményeivel kapcsolatban utalt arra, hogy 2005-ben, a Nagyházi Galéria aukcióján jutott hozzá 140 millió forintért tizenegy licitáló, köztük két olasz állampolgár előtt. Akkor még csak valószínűsítették, hogy Tiziano alkotásáról van szó, így is hirdették.
 
Azt mondta: vallásos emberként vallásos képeket gyűjt, a licitálásban elsősorban ez motiválta. Igaz, az aukciót megelőző éjjel azt álmodta, hogy a képet a híres mester festette. 

- "Álmomban Tiziano ült egy karosszékben, és mellette volt a kép. Tűnődtem, hogy ő készíthette-e vagy sem. Amikor kimondtam, hogy Tiziano, a mester bólintott. Ezt egyértelmű igennek értelmeztem, és jelnek vettem arra, hogy másnap vegyem meg" - tette hozzá Pintér Gyula.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.