Kiállítás

A magyar városi kerékpáros kultúráról rendeztek kiállítást Berlinben

A Balassi Intézet berlini kulturális intézetének (CHB) Moholy-Nagy Galériája a Velofetish című utazó kiállítás első állomása.

2014.03.20 22:06MTI

A városi kerékpározás körül kialakult magyarországi kultúrát bemutató kiállítást nyílt csütörtökön Berlinben. A Balassi Intézet berlini kulturális intézetének (CHB) Moholy-Nagy Galériája a Velofetish című utazó kiállítás első állomása. A tárlat a nyugati világ nagyvárosaiban az utóbbi 10-15 évben kialakult kerékpáros mozgalomnak a magyarországi művészetre és tárgyi kultúrára gyakorolt hatását mutatja be.

A biciklizés egyre inkább visszafoglalja a teret a gépjárműforgalomtól, így a kerékpározás már a nagyvárosokban is a közlekedés mindennapos formájának számít, mint a kerékpár és a gépjárművek előtt a lovaglás, és ahogyan egykor a hétköznapi életben elérhető anyagokra építő népművészet kifejlesztette például a lószőrrel borított csikóskulacsot, úgy az utóbbi években a kerékpár révén jelennek meg új használati tárgyak és dísztárgyak - hangzott el a megnyitón. A modern technológiára alapuló autózással ellentétben a városi biciklizés kultúrájára a hagyományos eljárások alkalmazása és a takarékos anyaghasználat jellemző.

Erre példa a fő szervező Füsun Ipek Türkoglu iparművész saját márkája, az úgynevezett recycling dizájn egyik legsikeresebb magyar műhelye, a 2005 óta működő Balkantango, amely a kidobott kerékpárgumi-belsőből készült táskáiról, tárcáiról híres. A tervező a színtér csaknem valamennyi szereplőjét bemutató kiállítást szervezett, a német fővárosban így bemutatkozik például a futártáskákat készítő Bagaboo, a női biciklis öltözékekre szakosodott Urban Legend és a Felvarrom manufaktúra. A Velofetish az új magyar városi biciklis kultúrát egyebek között néprajzi kutatásokhoz készült fényképek, a kerékpározáshoz kapcsolódó ékszerek és fétisszobornak nevezett alkotások - köztük egy miniatűr biciklivilla-talizmán - révén is közelebb viszi a látogatókhoz.

A tárlat az iparművészeti, képzőművészeti hatások mellett átfogó képet nyújt a kerékpáros mozgalom mozgóképes lenyomatáról is, a kiállítási tárgyak közé függesztett képernyőkön látható egyebek mellett Somogyvári Gergő Riksaláz című dokumentumfilmje az Amszterdamban dolgozó magyar riksásokról, vagy éppen a Flaszter Maszter című videoklip Buppától, az IMMC futárzenekar vezetőjétől.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.