Több száz bográcsban rotyigott a hallé

Nemzetközi Tiszai Halfesztivál Szegeden

Frissen főtt hallé illata töltötte be szombaton a szegedi belvárost, ahol immár tizenhetedik alkalommal szervezték meg a Nemzetközi Tiszai Halfesztivált.

2013.09.07 15:41MTI
Fotó: MTI

A gasztronómiai seregszemle második napján másfél száz amatőr-, valamint mesterszakács, családi és vállalati csapat, a politika, a közélet és a sport prominens képviselői vállalkoztak arra, hogy bemutassák halléfőző tudományukat.

Az újszegedi Partfürdőn azonban ennél jóval több bográcsban rotyogott a hagyományos hallé, hiszen volt olyan induló, aki több száz embert látott vendégül. Frank Sándor Venesz-díjas mesterszakács, a fesztivál ötletgazdája szerint a finom szögedi hallé titka, hogy az alaplé elkészítéséhez többféle hal csontját, fejét használják fel.

Ezeket a bográcsban szegedi zöldpaprikával, paradicsommal és makói vöröshagymával körülbelül két óráig főzik. Ha elkészült, alaposan átpasszírozzák, úgy, hogy csak a csontok maradjanak.

A passzírozást ki-ki más módszerrel végzi: vannak, akik sűrűszövésű szitát, acélszűrőt használnak, mások külön erre a célra kifejlesztett tekerhető fém alkalmatosságot. Az így kapott sűrű alaplébe teszik bele a beirdalt, kifilézett halszeleteket, megfőzik és jóféle szegedi pirospaprikával ízesítik. A Partfürdőn az egyik legnagyobb érdeklődést az SZTE Konfuciusz Intézetének bográcsa körül folyó események keltették.

A kínai nyelv és kultúra megismertetésén dolgozó szakemberek egy távol-keleti szakács segítségével készítették el saját hallevüket, amely első ránézésre nem is annyira különbözött a hagyományos szögeditől.

Egész kárászokból főzött alaplevet többek között pirospaprikával fűszereztek, a magyarnál kicsit hígabb levesbe pedig a tiszai recepthez hasonlóan filé került, igaz nem pontyból vagy harcsából, hanem tengeri halból. Az ínyencek azonban nem csak a házi méretekben fortyogó hallét kóstolhatják meg. A rendezvényt szervező halászcsárda a vízi bástyára felállított háromezer-ötszáz literes óriásbográcsában készíti el az ételt.

A bogrács méretét jól jellemzi, hogy egyszeri megtöltéséhez csak pontyból huszonnégy mázsát használnak föl, e mellé kerül még hat mázsa vöröshagyma, egy mázsa paradicsom, fél mázsa zöldpaprika, ízesítésül hatvan kiló fűszerpaprika, fele ennyi só, no meg három kiló fokhagyma.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.