Időutazás
Sör, ahogy 300 éve csinálták
Igazi csemegét kínál a sörkedvelőknek egy osztrák sörfőzde, amely egy 300 éves recept alapján készíti legújabb sörét.
2013.08.19 21:15MTI
A családi tulajdonban lévő Hofstetten sörfőzde a felső-ausztriai Saint Martinban újra elkészítette a Neuhauser Herrshafts Pier nevű sört, amelynek receptjéra a városi levéltárban bukkantak rá. A sör összetevőit a helyi kastély számára 1720-ban kiállított számlára jegyezték fel.
Peter Krammer, a sörfőzde tulajdonosa mezőgazdász történészek által megőrzött ódon árpamagvakból és tönkebúzából olyan árpa, búza és komló keveréket állított elő, amely a 300 éve készült sört ízvilágát jellemezte.
"Úgy gondoljuk, hogy az ódon magvaknak erősebb az ízük" - hangoztatta Krammer, hozzátéve, hogy ötödszöri próbálkozásra sikerült a megfelelő sört előállítani.
Ez a fajta sörkészítés szakít az élesztő használatával, az erjesztést a korábbi készítésű sörök maradékával segítik elő.
A Hofstetten sörfőzde, amely Ausztria egyik legrégebbi sörfőzdéje, négyezer liter ódon sört készített, és a város önkéntes tűzoltóinak a fesztiválján dobták piacra ebben a hónapban.