Mészárlási verseny
Képgaléria: "Még az országútra is kifolyt a vér"
Hangos visításra és sorozatos mészárlásra ébredtek szombaton a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei falu lakói.
2012.01.21 17:59MTIA falusi disznóvágás hagyományait elevenítették fel a Száncsengés és Böllérverseny elnevezésű nemzetközi gasztronómiai fesztiválon szombaton a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Napkoron.
A Nyíregyháza melletti község hajnalban a mangalicák visítására ébredt, ezzel vette kezdetét a már tizenegyedik alkalommal megrendezett népünnepély, amelyen a cél idén is a legfinomabb sültek, toroskáposzta, hurka, kolbász, forralt bor és fogópálinka elkészítése, illetve a legjobb böllér kiválasztása volt.
A rendezvény helyszínéül szolgáló Napkorona Udvarház Rendezvény- és Fesztiválközpontba több tízezer vendéget vártak, akik egész nap figyelemmel kísérhették a versenyre benevezett csapatok tevékenységét - mondta el Támba Miklós, főszervező. A megmérettetésre 21 csapat nevezett be, így a köztük folyó gasztronómiai versenynek lehettek tanúi a nézők: a hazai gárdák mellett - az elmúlt évekhez hasonlóan - az erdélyi Kaplonyról, Szatmárhegyről és Erdődről, valamint a felvidéki Kaposkelecsényből egyaránt érkeztek csapatok.
A hagyományoknak megfelelően a verseny a disznók leszúrásával és kivéreztetésével kezdődött, majd a csapatok egyedi receptek alapján láttak hozzá a hús feldolgozásához: a közönség - kóstolójegy ellenében - megízlelhette a véres- és májashurkát, a különböző módon fűszerezett kolbászokat, töltött káposztát, hagymás sült vért, fokhagymás húst, pirított májat, az orjalevest, vagy éppen a disznósajtot.
Kapcsolódó írások:
- Sokkolta a vega lányt: disznó mentette meg az életét
- Nagy disznóságokat művelt kollégáival Nádas György +KÉPEK!
- Térdénél szúrta fel agyarára a vaddisznó
- Egy koca, egy porta program: rengeteg lesz a magyar disznó
- Súlyos: a motoros elé ugrott a vaddisznó
- Lakatos Krisztián a böllérfesztivált, Király Viktor a komolytalant nem tudja elképzelni