Elszabadult a pokol

Líbia: börtönlázadás Bengáziban, volt foglyok gyújtogatnak a városban

Számos fogoly szökött meg a kelet-líbiai Bengázi börtönéből pénteken egy börtönlázadást követően, s a kiszabadult foglyok több hivatali épületet is felgyújtottak a városban - közölte egy helyi lap szerkesztője.

2011.02.18 18:17MTI

A foglyok egy nappal azután törtek ki a börtönből, hogy Líbia második legnagyobb városát rendszerellenes tüntetések rázták meg, s a biztonsági erők az éjjel éles lőszerrel lőttek a tüntetők közé, akik közül többet megöltek.

A Tripolitól mintegy ezer kilométerre keletre fekvő városban megjelenő Kurina című lap főszerkesztője, Ramadhan Briki a francia hírügynökségnek azt mondta, hogy "a Kuifíja börtönben lázadás zajlik, és számos fogoly megszökött".

A főszerkesztő szerint a volt foglyok a városban felgyújtották a helyi főügyész hivatalát, egy bankfiók épületét és a rendőrség egyik őrsét is.

A történtekről hírt adó Kurina című lap közel áll Moammer Kadhafi líbiai vezető második legidősebb fiához, a 37 éves Szaif al-Iszlamhoz, akiről korábban azt tartották, hogy ő az egyetlen, aki képes lehet komoly változást véghezvinni az észak-afrikai országban.

A harag napja

Líbiai ellenzéki körök szerint 45 ember halt meg a csütörtöki összecsapásokban, amelyek tüntetők és a rendfenntartó erők között zajlottak le az ország több városában.

A kelet-líbiai Bengáziban megtartott "harag napját" követően katonákat vezényeltek az észak-afrikai ország második legnagyobb városának utcáira, ahonnan péntek reggelre eltűntek a tiltakozók.

Az al-Vatan című líbiai lap jelentése szerint Moammer Kadhafi líbiai vezető 37 éves katona és üzletember fiát, Szaadit küldte Bengáziba, hogy kézbe vegye a város irányítását, és hangulatjavító intézkedésekkel helyreállítsa a nyugalmat.

Szemtanúk beszámolója szerint Bengázi központjában csütörtök éjjel a katonák éles lőszerrel lőttek a tiltakozók közé. A világhálóra felkerült amatőr videofelvételeken, amelyek az egyiptomi forradalomból ihletet merítő kormányellenes tüntetéseken készültek, számos fiatalember holtteste látható.

Más felvételeken az látszik, ahogy az egyiptomi határhoz közeli, a Földközi-tenger partján fekvő Tobrukban több száz tüntető ledönti a Kadhafi által írt Zöld Könyvnek, a líbiai forradalom alapvetésének emelt emlékművet.

Az utcai harcok áldozatairól semmilyen hivatalos közlést nem adtak pénteken. Az állami kézben lévő média kizárólag az elmúlt napok Kadhafit támogató megmozdulásairól számolt be.

A Human Rights Watch (HRW) nevű, New York-i központú emberi jogi szervezet líbiai forrásai alapján úgy tudja, hogy a tüntetőkre támadó biztonsági erők összesen 24 embert öltek meg a kedd este óta lezajlott összecsapásokban. Az al-baidai kórházban ápolt egyik sebesült a humanitárius szervezetnek megerősítette, hogy biztonsági erők 16 embert öltek meg csak ebben a városban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.