Gomba-balhé
Élelmiszerbotrányt fedezett fel egy 11 éves kínai fiú
Élelmiszeripari botrányt fedezett fel egy tizenegy éves kínai fiú, aki nem fogyaszthatta el kedvenc ételét.
2010.12.06 14:08MTIA China Daily című napilap hétfői száma szerint Csang Hao (Zhang Hao) azután fogott hozzá gombák vizsgálatához, miután édesanyja megtiltotta neki, hogy megegye őket - aggódott ugyanis azok tisztasága miatt. Kiderült, hogy a gombákat egészségre káros fehérítőanyagokkal kezelték, hogy világosabbak legyenek.
Csang júliusban a pekingi mezőgazdasági egyetem egyik hallgatójával közösen fogott hozzá a gombák teszteléséhez, hogy megcáfolhassa anyja aggodalmait.
Mikroszkóp és fluoreszkáló világítás segítségével azonban azt állapították meg, hogy a vizsgált gombák kémiai anyagokkal szennyezettek.
A kínai sajtó információi szerint a fehérítőanyagok többek között májbetegségeket, bőrallergiát és asztmát okozhatnak. A bátor 11 éves fiúról pedig, aki felvette a harcot az iparral és a hatóságokkal is, dicshimnuszokat zengnek.
A kínai hatóságok szerint a gombák 97,7 százaléka semmilyen kezelést nem kapott és gond nélkül fogyasztható.
A kínai élelmiszeripart azonban egyre többször rázza meg botrány: 2008-ban 300 ezer gyermek betegedett meg olyan tejportól, amely egy ipari vegyszert, melanint tartalmazott. Idén többek között növényvédőszerrel fertőzött babot és újrahasznosított hulladékból előállított sütőolajat fedeztek fel Kínában.
