Hiába törvénytelen, Fico ott lesz az avatón

"Hol a határ az iszákos hazafiasságban?" Révkomáromban már áll a szlovák Trianon-emlékmű

Már áll a szlovák Trianon-emlékmű Révkomáromban a szlovák-magyar határ közelében.

2010.06.04 12:58MTI

A több mint másfél méteres kőoszlopot péntekre virradóra állították fel a határátkelő egykori épületeinek közelében az Erzsébet hídra vezető út két oldalát elválasztó középső füves sávban, s jelenleg rendőrök őrzik.

Korábbi bejelentések szerint az emlékművet délután két órakor leplezi le Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke. Robert Fico kormányfő kedden azt mondta, hogy biztos ott lesz az eseményen. Fico részvételét eddig hivatalosan nem erősítették meg, de nem is cáfolták.

A határátkelő elhagyott épületeinek ablakaiban péntek reggelre több szlovák nyelvű felirat jelent meg, amelyek nyilvánvalóan Slotának és pártjának vannak címezve.

"Hol a határ a vulgarizmusban? Hol a határ a korrupcióban? Hol a határ a faliújságtenderekben? Hol a határ az iszákos hazafiasságban?" - olvasható a feliratokon, amelyekről a Bumm.sk című szlovákiai magyar hírportál tájékoztatott.

A szlovák Trianon-emlékmű felirata teljesen megegyezik annak a Trianon-táblának a feliratával, amelyet csütörtökön helyezett el a pozsonyi főposta épületének falán az SNS.

"A Szlovák Köztársaság köszönetét fejezi ki a szövetséges hatalmaknak, hogy 1920. június 4-én a Párizs melletti Versailles-ban, a Nagy-Trianon palotában megkötötték a trianoni békeszerződést Magyarországgal, amely megpecsételte a történelmi Magyarország szétesését, létrehozta Csehszlovákiát, valamint más államokat az őket megillető határokon belül, és új arcot adott Európának" - áll az oszlopon. Ezt követően egy idézet olvasható Stefan Osusky nagykövettől, a szerződés szlovák aláírójától. "Amikor 1920. június 4-én háromnegyed ötkor a Trianon nevet viselő szerződés alá odaírtam a nevemet, tudtam, hogy a szlovák nemzet elszámolását írom alá a volt történelmi Magyarországgal, elszámolást az elejétől a végéig a nemzetem vérével, szenvedésével és nyomorúságával aláírt szerződésekért. Az ilyen elszámolás örök" - szól az idézet.

A tábla aláírása: "A hálás szlovákok".

A Matica Slovenská szlovák kulturális egyesület révkomáromi székházában délben megkezdődött az SNS által szervezett "tudományos konferencia" Trianonról.

A tanácskozás résztvevőit, többnyire idősebb személyeket, láthatóan szervezetten szállították a városba. A konferencia befejeztével az emberek menetben a Trianon-emlékműhöz vonulnak, hogy részt vegyenek annak leleplezésén.

A székház előtt egy gépkocsira óriásplakátot szereltek fel Ján Slota és Anna Belousovová arcképével, valamint "Szlovákiát nem adjuk!" felirattal.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.