Trianon-emlékművet állítanak fel Révkomáromban

"Az SNS megmutatja a magyaroknak, hol az államhatár"

Trianon-emlékművet állít fel Révkomáromban, a szlovák-magyar határon a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) a szerződés aláírásának 90. évfordulója alkalmával.

2010.06.01 14:26MTI

"Megmutatjuk a magyaroknak, hogy hol az államhatár" - jelentette ki Ján Slota, a párt elnöke keddi pozsonyi sajtóértekezletén.

Leszögezte: az SNS akciójával demonstrálni akarja, hogy Révkomárom szlovák város. Ugyanakkor a helyi "magyar önkormányzatnak, amely nem a szlovák állam érdekeit védi", meg akarja mutatni, hogy "nem ők fogják megmondani, milyen emlékművek állhatnak a városban".

Az SNS országos vezetése évek óta vitában áll a révkomáromi önkormányzattal, amely nem akarja engedélyezni, hogy Cirill és Metód szláv hittérítők szobrát a köztéren helyezzék el. A szobor most a Matica Slovenská szlovák kulturális szervezet helyi székházának a bejárata feletti balkonon áll, s a szervezet helyi vezetése elégedett a helyzettel, nem kíván rajta változtatni.

Slota bejelentette, hogy a párt Szlovákia különböző vidékeit is meg kívánja jelölni "Trianon-emléktáblákkal". Részleteket a tervekről nem mondott, s nem válaszolt arra sem, hogy rendelkeznek-e az emlékművek, táblák elhelyezéséhez szükséges engedélyekkel.
    Az SNS elnöke, és Anna Belousovová, a párt első alelnöke ugyanakkor élesen bírálták Magyarországot, amiért az Országgyűlés a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította a trianoni szerződés aláírásának napját. Azt állították, hogy Magyarország Trianon revíziójára készül, aminek írásos bizonyítéka ez a döntés és az állampolgársági törvény.

"Magyarország ezzel hivatalosan meghirdette a revizionizmus és a sovinizmus politikáját" - állította Belousovová. Hozzátette: Magyarország Európa puskaporos hordója, amely bármikor felrobbanhat.

Slota azt jósolta, hogy Dél-Szlovákiában öt éven belül népszavazást tartanak a terület autonómiájáról, s javasolta, hogy Pozsony mihamarabb mondja fel a szlovák-magyar alapszerződést, mert azt Budapest nem tartja be és semmibe veszi.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.