Akár konfliktusokra is kész

Robert Fico szeretné fenntartani a jelenlegi szlovák koalíciót

A szlovák kormányfő azt szeretné, ha a jelenlegi hárompárti koalíció egészen a jövő év közepén esedékes parlamenti választásokig fennmaradna. Ha azonban a koalíció fenntartása összeütközésbe kerülne Szlovákia érdekeivel, Robert Fico kész lenne vállalni a koalíción belüli konfliktusokat is.

2009.05.10 14:50MTI

"Hangsúlyozom: érdekem, hogy a kormányzati ciklust ebben a felállásban fejezzem be. Nem tudom azonban elfogadni a kormánynak vagy Szlovákiának kárt okozó dolgokat, ezért kész vagyok az elvi konfliktust is vállalni, bár inkább az ellenzékkel szeretnék konfliktusban lenni" - jelentette ki a miniszterelnök a közszolgálati szlovák televízió vasárnapi vitaműsorában. Fico "véletlen egybeesésnek" minősítette, hogy rövid időn belül koalíciós partnerének, a Szlovák Nemzeti Pártnak (SNS) három magas rangú képviselőjét kellett menesztenie.

"A személyes kudarcot a jó (koalíciós) kapcsolatok nevében sem tudom elfogadni" - szögezte le a kormányfő, aki néhány napon belül az SNS két miniszterét távolította el kormányából, ami feszültséget keltett a koalícióban. Fico szerint természetes, hogy aki dolgozik, az időnként hibát is vét, de annak következményeit viselnie kell.

Mindkét SNS-párti minisztert korrupciógyanús pénzügyek miatt menesztették. Fico hosszú ideig védte minisztereit, s csak azután lépett fel ellenük, hogy az Európai Bizottság szankciókat helyezett kilátásba Szlovákiával szemben.

Fico ismételten leszögezte: az európai pénzalapok lehívását és felhasználását továbbra is kiemelten kívánja kezelni. A miniszterelnök nem zárta ki, hogy új gazdasági helyzetelemzések alapján a kormány júniusban felülvizsgálja az idei állami költségvetést.

Hangsúlyozta, hogy Szlovákia továbbra sem kíván eladósodni, s a problémákat az állami kiadások lefaragásával próbálja megoldani.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.