Fico pénteken egyezett meg Topolánekkel

Mától szállít gázt Szlovákiának a csehországi RWE Transgas

A csehországi RWE Transgas vasárnap reggel fél kilenckor megkezdte a földgázszállítást Szlovákiába - közölte Martin Chalupsky, az RWE Transgas szóvivője.

2009.01.18 12:00MTI

A földgázszállításokban Robert Fico szlovák miniszterelnök pénteki prágai tárgyalásai során egyezett meg Mirek Topolánek cseh kormányfővel.

Szlovákia immár 11 nap óta - január 7-től - nélkülözte a földgázszállításokat. Az ország teljes mértékben az orosz gázszállításoktól függ. Most történt meg első ízben, hogy Szlovákia nyugati irányból kap földgázt.

"A szállításokban január végéig egyeztünk meg. Azzal számolunk, hogy a válság addigra megoldódik. Ha azonban véletlenül nem lenne így, újabb tárgyalásokra lesz szükség"
- jelentette ki újságíróknak Chalupsky.

Szlovákiai számára ez a földgázszállítás ideiglenes, alternatív megoldást jelent. Egyebek között ez a megállapodás teszi lehetővé, hogy hétfőtől feloldják a nagyvállalatoknak a gázkorlátozásokat, s azok újra termelni tudjanak.

Chalupsky konkrétan nem közölte, milyen gázmennyiséget szállít az RWE Transgas naponta Szlovákiának. A Szlovák Gázipari Vállalat (SPP) igazgatói tanácsának elnöke, Bernd Wagner korábban azt közölte, hogy Szlovákia ezen az úton napi mintegy 6,25 millió köbméter földgázt tud beszerezni.

Lubomír Jahnátek szlovák ipari miniszter korábbi közlése szerint vasárnaptól kezdve 3,75 millió köbmétert az RWE Transgas ad saját készletiből, 1,25 millió köbméter pedig német forrásokból jön.

Kedden ez az ötmillió köbméter 1,25 millió köbméter francia cégtől származó földgázzal bővül. "Természetesen csak ideiglenes megoldásról van szó. A tartós megoldáson még dolgozunk" - közölte pénteken Ján Kubis szlovák külügyminiszter.

Bernd Wagner egyelőre nem volt hajlandó elárulni, milyen áron vették meg a szlovákok ezt a földgázt.

"Korrekt árakról van szó. Egyetlen társaság sem élt vissza a helyzettel. Számomra ez annak a bizonyítéka, hogy az európai gázipari cégek hajlandóak és képesek együttműködni" - mondta Wagner.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.