Alacsony részvétel mellett

Rendben zajlik az előre hozott képviselőházi választás Csehországban

Problémák nélkül zajlott le az előre hozott választás első napja Csehországban. Zavaró eseményekről az urnák zárásáig nem érkezett jelentés.

2013.10.25 22:35MTI
Bohuslav Sobotka, a Cseh Szociáldemokrata Párt, a CSSD elnöke szavaz

Hivatalos adatok a választói részvételről nem állnak rendelkezésre. Különböző becslések szerint az első napon a több mint nyolcmillió bejegyzett választó mintegy 50-55 százaléka adta le szavazatát.

A választás szombaton folytatódik, a szavazóhelyiségek reggel nyolc és délután két óra között lesznek nyitva. A tapasztalatok szerint szombaton már jóval kevesebben mennek el szavazni, mint az első napon. A választások eredménye a szombat esti órákban várható.

A vezető politikusok - köztük Milos Zeman államfő, Jirí Rusnok kormányfő és Bohuslav Sobotka, a voksolás várható győztese, a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) elnöke - szinte kivétel nélkül már pénteken leadták szavazatukat.

"Optimista vagyok. Azzal számolok, hogy az emberek stabil és dolgos parlamentet választanak" - mondta Rusnok újságíróknak, miután Brüsszelből visszatérve Prágában késő este leadta szavazatát.

"Annak adok kormányalakítási megbízatást, akit a választás győztese fog javasolni, akár a párt elnöke lesz, akár nem" - válaszolta egy újságírói kérdésre Zeman. A prágai sajtóban ugyanis olyan találgatások jelentek meg, hogy a CSSD győzelme esetén az államfő nem a pártelnök Sobotkát - akivel vitái vannak -, hanem inkább pártfogoltját, Michal Hasek alelnököt, dél-morvaországi elöljárót szeretné megbízni kormányalakítással.

"Bízom abban, hogy a választás eredménye alapján a szociáldemokrata párt kormányt tud alakítani, amelyet kívülről a kommunisták támogatnának. A párt kormányfőjelöltje én vagyok" - nyilatkozta pénteken a közszolgálati rádióban Sobotka.

Helyi megfigyelők szerint az előre hozott képviselőházi választás legnagyobb esélyese a CSSD, amelyet minden idei felmérés az első helyen hozott ki.

A legutóbbi, 2010-es választást is a szociáldemokraták nyerték, de koalíciós partner hiányában nem tudtak kormányt alakítani.

Csehországban azért van szükség előre hozott képviselőházi választásra, mert a hárompárti jobbközép kormány júniusban korrupciógyanús ügyek miatt lemondásra kényszerült.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.