Névrokonság bonyolítja a helyzetet

Cseh választás - Nem indul a választáson a volt államfő

Előfordulhat, hogy Václav Klaus is tagja lesz az októberi előre hozott választás után felálló cseh képviselőháznak. Ez a Václav Klaus azonban nem az egykori államfő - aki nem indul a választáson -, hanem egy névrokona.

2013.10.15 12:06MTI
Jiri Rusnok (MTI)

A 200 képviselői helyért október 25-26-án ringbe szálló majdnem 6000 jelölt személyi adatai más érdekes dolgokat is felfednek.

Míg a volt államfő névrokona a foglalkozási rovatba annyit írt: bűnügyi rendőrség, addig másoknál találni érdekesebb foglalkozásokat is. A jelöltek között van huszita pap és kéményseprő; játéktermek elleni harcos; meleg aktivista; hiphop zenész; jós; valamint kendertermelő is.

Néhány régióban egy-egy párt vagy mozgalom szinte családi vállalkozás. Észak-Morvaországban a Borák, a Dostál és a Gorniak család három-három tagja található a Cseh Köztársaság Magánvállalkozói párt listáján. Prágában pedig a Vrtílek család három tagja szerepel a listán. Hradec Královéban Hana Orgoníková, a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) vezető politikusa mellett a lánya, Lucie is jelölteti magát.

Testvérpárokból, házaspárokból legalább egy tucatnyi található a különféle pártszínezetű listákon. Helyenként egymás ellen indulnak: Észak-Csehországban Pavel Ploc neves síugró szociáldemokrata színekben, míg testvére, Tomás a Polgári Demokratikus Párt (ODS) színeiben próbál szerencsét.

A leghosszabb nevet Augustin Karel Andrle Sylor, az Úsvit pardubicei jelöltje, valamint Eduardo Fernandez Gomez Junior, az ANO jelöltje tudhatja magáénak. A legrövidebb névvel Petr Ceé, a Hlavu vzhuru (Fel a fejjel) jobboldali blokk jelöltje büszkélkedhet.

Számos jelölt neve lengyel vagy német eredetre vall. Találni azonban olasz (Giovanna Minutello, LEV 21 párt) és arab (Rachid Khalil, Zöldek) eredetű neveket is.

A magyarul királyt jelentő Král nevet több mint egytucatnyi jelölt viseli, de négy pápa, vagyis Papez, is található a listákon.

Vannak nevek, amelyek ugyan hagyományosak Csehországban, de ritkán fordulnak elő, és olykor mosolyt fakasztanak. Ebbe a kategóriába sorolhatóak egyebek között a Jebavy, Vosoust vagy a Soustalová nevek, amelyek bizonyos szexuális tevékenységre utalnak.

Nagy valószínűséggel figyelmet keltene, ha bekerülne a parlamentbe Radek Prílepek, az ANO dél-csehországi jelöltje is. A Prílepek magyarul függeléket, csatolmányt jelent. A parlamentben így nevezik azokat a törvényjavaslat-kiegészítéseket, amelyek konkrétan nem függenek össze az adott jogszabállyal, de amelyeket a képviselők így szeretnének keresztülvinni és elfogadtatni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.