Izraeli látogatáson a védelmi miniszter

Panetta Iránról: egyelőre ki van zárva a katonai megoldás

Az Izraelben tartózkodó Leon Panetta amerikai védelmi miniszter szerdán azt hangoztatta, hogy pillanatnyilag kizárnak bármilyen katonai lépést az iráni atomlétesítmények ellen.

2012.08.01 14:25MTI

"Minden erőfeszítést meg kell tennünk", mielőtt a katonai megoldáshoz folyamodnánk - jelentette ki a miniszter Askelónban, ahol közös sajtóértekezletet tartott izraeli kollégájával, Ehud Barakkal. Panetta a részben amerikai pénzből kiépülő "Vaskupola" rakétaelhárító rendszer egyik elemét tekintette meg a dél-izraeli városban.

Az esetleges katonai lépés előtti erőfeszítésekkel Panetta elsősorban a gazdasági szankciókra és a diplomáciai nyomásra utalt, amelyekkel rá akarják venni Teheránt, hogy lemondjon vitatott atomprogramjáról. Egyúttal hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok elkötelezettsége "Izraelnek és lakosainak a biztonsága mellett sziklaszilárd".

"Védelmi miniszterként az én felelősségem, hogy egy sor lehetőséget kínáljak, köztük katonai opciókat is, amennyiben a diplomácia kudarcot vallana - folytatta. - Barack Obama elnök világosan megmondta: az Egyesült Államok nemzetbiztonsága szempontjából elsődleges cél Irán megakadályozása abban, hogy atomfegyverhez jusson, és minden lehetőség az asztalon van."

Barak a maga részéről úgy vélekedett, "rendkívül csekély a valószínűsége annak, hogy Irán lemond (nukleáris) programjáról". Ismételten hangoztatta: a "végső döntés" egy Irán elleni esetleges izraeli támadást illetően "kizárólag az izraeli kormányra" tartozik.

"Fontos megjegyezni, hogy miközben mi a szankciókhoz és a diplomáciához folyamodunk, az irániak nap mint nap folytatják a fegyvereikhez szükséges urándúsítást - figyelmeztetett Barak. - Világos, hogy van mit veszítenünk azzal, ha hagyjuk csak így múlni az időt."

Benjámin Netanjahu miniszterelnök egy kedd esti televíziós nyilatkozatban kijelentette: Izrael még nem hozott döntést az iráni atomlétesítmények elleni esetleges támadásról. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy kormánya önállóan kíván dönteni arról, miként reagáljon Irán nukleáris programjára. Ebben a kérdésben Izraelt senki nem befolyásolhatja - fogalmazott Netanjahu a nyilatkozatban, amelyből a Háárec című napilap idézett részleteket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.