Tüntetnek a civilek

Verespatak - már a románoknak sem tetszik a cián

Román civil szervezetek tüntettek kedden a román kulturális minisztérium előtt a verespataki aranybánya-beruházás ellen, és bírálták a szaktárcát a régészeti mentesítési bizonylat kibocsátása miatt.

2011.07.19 18:34MTI

Ezt a dokumentumot a múlt héten bocsátotta ki a romániai Fehér megyei kulturális és örökségvédelmi igazgatóság annak a régészeti kutatási tanulmánynak az alapján, amelyet a román országos régészeti bizottság július 12-én fogadott el.

A régészeti mentesítési bizonylat a Kirnyik-hegység egy részére vonatkozik.

A minisztérium előtt tüntető mintegy száz személy Kelemen Hunor romániai kulturális miniszter lemondását követelte. A tüntetők körében egyebek között olyan felirat is látható volt, hogy "A ciánt használjátok ti, nekünk a természet és a kultúra kell!". Mircea Toma, az Active Media Watch sajtófigyelő ügynökség vezetője értetlenségét fejezte ki amiatt, hogy az országos régészeti bizottság egyhangúlag a régészeti mentesítési bizonylat kibocsátása mellett szavazott, holott a terv ellenzői szerint a bányaberuházás megsemmisíti a Kirnyik-hegységet és a benne lévő római kori bányajáratokat, amelyeknek egy része még feltáratlan.

Toma szerint a döntés meghozatala előtt a miniszternek a román országos műemlékvédelmi bizottság elnökével is konzultálnia kellett volna, hiszen a testület javasolta: kérvényezzék az UNESCO-tól Verespataknak a világörökség részévé való nyilvánítását. A román kulturális minisztérium szerint olyan cselekvési terv született, amely biztosítja a térségben található legfontosabb régészeti és építészeti örökség megmentését úgy, hogy az aranybányát megnyitni tervező Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) vállalta a mentési terv 70 millió dollár értékű finanszírozását.

Az RMGC-nek még a környezetvédelmi engedélyt kell megszereznie a román hatóságoktól ahhoz, hogy megnyithassa a ciántechnológiát alkalmazó bányát, amelynek működése révén becslések szerint 330 tonna arany és 1600 tonna ezüst kitermelésére nyílik lehetőség.

A terv ellenzői a beruházást nem tartják elég biztonságosnak, és úgy vélik, fennáll a kockázata annak, hogy a verespataki bánya a 2000-es tiszai ciánszennyezéshez hasonló katasztrófát okoz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.