Minden hatodik másodperc

Félnaponta meghal valaki közlekedési balesetben

A világon minden hatodik másodpercben valaki közúti baleset során veszíti életét, Magyarországon a statisztika alapján 12 óránként hal meg valaki közlekedési balesetben - erről a szerdán kezdődött "Cselekvések évtizede a közlekedésbiztonságért" program szervezői beszéltek az Országos Rendőrfőkapitányságon.

2011.05.11 12:52MTI

A Decade of Action for Road Safety 2011-2020 azaz - a Cselekvések évtizede a közlekedésbiztonságért 2011-2020 - kezdeményezést az ENSZ közgyűlés szavazta meg, majd foglalta határozatba több mint 90 ország, köztük Magyarország támogatásával.

A 10 éves program a közlekedésbiztonság problémakörére világít rá és a baleset-megelőzés módszereinek további tudatosítását célozza. A résztvevők szerint globális, összefogott erőfeszítések szükségesek ahhoz, hogy világszinten megállítható, majd csökkenthető legyen a közúti balesetek jelenleg növekvő száma.

Pusztai Zsófia, a WHO nemzeti irodavezetője azt hangsúlyozta: az egészségügyi ellátás fejlődésének köszönhetően a világon a 15-29 éves korosztály körében az első számú halálozási ok már nem egy vírusos vagy halálos betegség, hanem a megelőzhető és elkerülhető halálos közlekedési baleset. Kiemelte: az előrejelzések szerint 2020-ra a forgalomban lévő járművek száma megduplázódik a világon. A növekedés nagy része a fejlődő piacokon következik be. Ezt bizonyítja, hogy 2010 volt az első olyan év, amikor a fejlődő országokban az eladott személygépjárművek és kisteherautók száma meghaladta a fejlett gazdasággal rendelkező országokban értékesítettekét - mondta. Az előrejelzés szerint 2020-ra a közlekedési balesetek évente 1,9 millió életet követelnek majd, jelentősen túllépve a jelenlegi, 1,3 milliós éves halálozási számot. A közlekedési baleseti áldozatok fele gyalogos, kerékpáros és motoros, azaz védtelen közlekedő. A halálos balesetek 90 százaléka az elmaradott és a fejlődő országokban következik be.

Óberling József, az ORFK Közlekedésrendészeti Főosztályának vezetője elmondta: annak ellenére, hogy világviszonylatban nagyon jónak, európai szinten pedig az erős "középmezőnyben" levőnek tekinthető a magyar baleseti statisztika, van még hova fejlődni a közlekedésbiztonság területén.

A programot, amelyet - a szervezők megfogalmazása szerint - "a világon végiggördülő médiakampány" segít, május 11-én jelentik be világszerte.


Az ENSZ arra buzdította a kormányokat, a nemzetközi és a civil szervezeteket, az üzleti szférát és az országok polgárait, hogy 2011. május 11-én a nemzetközi beharangozóra szervezzenek valamilyen, a közlekedésbiztonságra figyelmet felhívó látványos eseményt.

Szerdán államfők, miniszterelnökök és prominens személyiségek Kambodzsától Sri Lankáig, Namíbiától Indonéziáig mind elkötelezettségüket fejezik ki a program céljai mellett. Sok ismert nemzeti szimbólumra vetítik ki az évtized jelképét, többek között a Times Square-en, New York-ban, a Megváltó Krisztus szobrán Rio De Janeiro-ban, a Trafalgar-téren Londonban, a Kultúra és Tudomány Palotáján Varsóban és a Jet d'Eau szökőkúton Genfben.

Magyarországon a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, az Országos Rendőr-főkapitányság - Országos Baleset-megelőzési Bizottság, a Nemzeti Közlekedési Hatóság, a KTI, a GRSP Magyarország Egyesület és a WHO Magyarországi Szervezete valamint civil szervezetek tekintették fontosnak, hogy csatlakozzanak a mozgalomhoz, közös programokat szervezve.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.