A kismamáknak jól meg kell nézniük...
Ezektől az ételektől óvakodj, ha terhes vagy!
Néhány étel fajtától nem árt kímélnünk magunkat a babavárás idején - az otthon készített süteményekkel is lehet például gond.
2011.06.15 14:50ma.huA terhesség idején egy nő fokozottabban odafigyel magára, az étkezése ezek közül az első helyen szerepel. Vannak azonban ételek, amelyekről talán nem gondoljuk, hogy gondot okozhatnak. Lássunk néhányat, amit nem célszerű a babavárás idején fogyasztani.
Ilyenek például a lágy sajtok. Ha nem pasztőrizáltak, listeria baktériummal is fertőzöttek lehetnek, amely vetéléshez, koraszüléshez vezethet, sőt, halálhoz. Jobb elkerülni a camambert, feta, kék sajtokat, kivéve, ha a csomagoláson fel van tüntetve, hogy pasztőrizált.
Kerüljük a nem kellően megfőzött, megsütött húsokat. A nyers, nem jól megsült húsok is rejthetnek különféle baktériumokat.

Az éttermekben vagy bárhol kínált, friss gyümölcslevek csábítóak lehetnek, de vigyázzunk velük. Baktériumokat szabadíthatunk magunkra, köztük a szalmonella vírust. Legbiztonságosabbak a dobozos, üveges változatok, amelyek biztosan pasztőrözöttek.
A friss gyümölcsöket sose együk meg megmosás, tisztítás nélkül! Toxoplazmás parazita fertőzést kaphatunk, amely nagyon veszélyes a magzatra nézve! Kerüljük a különböző nyers hajtásokat - még azelőtt beleköltözhet a baktérium, hogy nőni kezdene. Lucerna, torma, retek...
Sayonara, sushi!
A sushi-rajongó kismamáknak rossz hír lehet, de ezt a különleges étel ajánlható jó szívvel babavárás alatt. Míg a tengeri ételek kiváló fehérje-források lehetnek, a nyersekkel parazitákat, baktériumokat szerezhetünk be. A jól megsütött halakat javasoljuk!
A halfajták közül nem ajánlott a kardhal, cápa, a makréla, mivel ezek metilhiganyt tartalmaznak, és ez károsító hatással lehet a magzat fejlődésére. A harcsa, a lazac, a tonhal jobb választás!
A füstölt hal sem biztonságos, a kagyló meg még kevésbé. A helyi tavakban kifogott halak is szennyezettek lehetnek és veszélyesek egy kismamára.
Tojás nyersen
Óvakodjunk mindentől, amelyben nyers tojás lehet. Veszélyes a nyers tészta, vagy sütemény alap például. Jobb, ha boltban vásárolható termékekre voksolunk.
Lehet félnivalónk az otthon készült Cézár-salátától: számos házi készítésű szósz és salátaöntet tartalmazhat nyers tojást, ezért inkább a boltban kapható változatokat válasszuk.
Ugyanez igaz a házi készítésű sütikre, például a Tiramisu-ra. Ha magunk készítjük el, nagyobb biztonságban vagyunk, számos boltban lehet kapni pasztőrizált tojást is, ezeket nyugodtan használhatjuk az édességek elkészítéséhez. Ellenőrizzük a tojásos dobozok címkéjét.

Vigyázzunk az előre töltött baromfival. A terhesség megnehezíti, hogy a szervezet harcoljon a különféle fertőzésekkel szemben. A fagyasztott, előre töltött baromfi jobb megoldás - közvetlenül a fagyasztóból kivéve sütjük meg, és ne hagyjuk kiolvadni nagyon.
Ügyeljünk rá, hogy a romlandó felvágottat mielőbb elfogyasszuk - sose hagyjuk állni a hűtőben soká. Óvakodjunk a csak megmelegítendő hot dogtól és hasonlóktól is. Kerüljük a Patét, amely romlandó húst tartalmaz - ezek mind listeria baktériummal fertőzhetnek.
Természetesen a nem pasztőrizált tejtermékektől is óvakodjunk. A túl sokáig kinn, hűtetlenül álló saláták, köretek veszélyesek. Ha szobahőmérsékleten álltak több, mint két órát, akkor is - arra is ügyeljünk, hogy a hűtőben mindig legyen megfelelő hideg!
Kapcsolódó írások:
- Nemcsak "cuki baba" jön - kínos tünetek, amik a terhességgel járnak
- 6 szabály: így fogyjunk le egészségesen terhesség után!
- Cukorbaj is jár a babával, ha sokat hízik két terhesség közt!
- "Vadabb" lesz a gyerek, ha a terhesség stresszesen telik
- Ugyanazok a tünetek, de baba nincs...
- Jobb a bizonyosság: a terhességnek vannak korai jelei