Emelkedik a D-vitamin-szint, ha fogyunk!
A túlsúlyosakban alacsony egy nagyon fontos dolog
A túlsúlyos nőkben a testsúly 15 százalékának elvesztése megnöveli a vérben a zsíroldékony D-vitamin szintjét.
2011.06.06 19:00medipress.huA D-vitamin szintje elhízottakban általában az optimálisnál alacsonyabb, ami növeli a daganatképződés, a szívbetegségek, és a cukorbetegségek kockázatát.
A D-vitamin fontos szerepet tölt be a szervezet szabályozásában. Serkenti a kalcium felvételét, és csontokba való beépülését, ezáltal járulva hozzá a csontok növekedéséhez.
Emiatt a D-vitamin nagymértékben hozzájárul az időskori csontritkulás kivédéséhez, de szepet játszik a sejtszaporodásban, az idegrendszerben és az immunrendszerben.
Sok olyan gén kifejeződését szabályozza, melyek a sejtek elköteleződésében, illetve a programozott sejthalál folyamatában töltenek be lényeges szerepet.

Dr. Caitlin Mason és munkatársai egy egyéves tanulmány során a túlsúlyos nők fogyásának D-vitaminra gyakorolt hatását vizsgálták. Az American Journal of Clinical Nutrition számában napvilágot látott tanulmány 439 elhízott hölgyre terjedt ki.
Az 50 és 75 év közötti, Seattle környékén élő hölgyek legtöbbje a vizsgálat alatt diéta és testmozgás segítségével testtömegének mintegy 5-10 százalékától szabadult meg (4,5-9 kilogramm).
Esetükben a D-vitaminszint számottevően nem változott, azonban azoknál, akiknél a fogyás a 15 százalékot is meghaladta, a D-vitamin vérben mért mennyisége közel háromszorosra emelkedett.
Ez azért is érdekes, mert a vizsgálat kezdetekor a hölgyek 70 százalékánál a kívánatosnál alacsonyabb szintet mértek. A D-vitamin szintje az alkalmazott fogyasztó étrendtől függetlennek bizonyult.
A D-vitamin számos szokványos ételben, például halakban előfordul, azonban a bőr képes a napfény hatására előállítani.
Az ajánlások szerint kívánatos lenne, hogy a bőrt napi 10 percre napfény érje. Mások a szükséges D-vitamint étrend-kiegészítő formájában veszik magukhoz.