Elég, ha máshogy kezdünk enni!
Cukorbetegség: nem az étel mennyisége, minősége fontos!
A legújabb kutatások szerint a fogyás nem feltétlenül szükséges a cukorbetegség kockázatának csökkentéséhez; az étkezési szokásaink megváltoztatásával sokkal többet tehetünk egészségünkért.
2011.05.28 14:38medipress.huAz American Journal of Clinical Nutrition című szaklapban publikált kísérletek során a kutatók 69 túlsúlyos és cukorbetegségre hajlamos önkéntes étrendjét változtatták meg.
Az önkénteseknek 8 héten keresztül azt a speciális diétát kellett követniük, amelyben ugyan nagy változásokat nem alkalmaztak, de csökkentették a bevitt szénhidrát és zsír mennyiségét.
A zsírszegény étrendet követők étrendje 27 százalék zsírból és 55 szénhidrátból állt, míg a szénhidrátban szegény étrend 29 százalék zsírból és 43 százalék szénhidrátból.

"Nyolc héttel később a zsírszegény étrendet követők inzulin-kiválasztása és glükóz-toleranciája jelentősen javult és szervezetük is jobban reagált az inzulinra - nyilatkozta Barbara Gower, az Alabama Egyetem étkezési tudományok professzora - A hatás különösen a fekete önkéntesek körében volt jelentős."
"Érdekes, hogy a kísérletben azoknak az önkénteseknek is javultak az eredményei, akik nem fogytak. Ebből is látszik, hogy az ételek minősége és nem mennyisége a fontos. Ha képesek vagyunk a napi zsírbevitelünket 27 százalékra csökkenteni, azzal máris sokat tettünk a cukorbetegség megelőzéséért."
A kutatók szerint a szükséges étrendi változtatások annyira minimálisak, hogy akárki képes lehet betartani ezeket.
"A kísérletekben alkalmazott étrendek nagyon is megengedőek - nyilatkozta Laura Lee Goree, az egyetem étkezési tanácsadó munkatársa - Ezért a cukorbetegségre hajlamosak is könnyedén betarthatják az apró változtatásokat."