Sok káros zsír van bennük, de félni nem kell?
Mégse kapunk szívrohamot a tejtől?
A tejtermékek nagy mennyiségű káros telített zsírt tartalmaznak, ennek ellenére nem feltétlenül veszélyeztetik a szívünket.
2011.05.25 13:00medipress.huEgy több ezer Costa Rica-i felnőttet vizsgáló kutatás kimutatta, hogy a tejtermékek fogyasztásának szintje nem befolyásolta statisztikailag jelentős mértékben a szívroham kockázatát.
„A tejtermékek nagyon összetett anyagok” – nyilatkozta a Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases online kiadásában megjelent tanulmány szerzője, Stella Aslibekyan, a Brown University kutatója. „Teljességükben vizsgáltuk a szívroham kockázatát és a tejtermékeket, és kiderült, hogy az eredmény nulla. Talán nem ott van a bizonyíték.”

Aslibekyan nem állítja, hogy a telített zsírok ártalmatlanok, viszont úgy véli, hogy a tejtermékekben lévő más tápanyagok védő hatást gyakorolhatnak a szívbetegség ellen.
E jótékony hatású tápanyagok közé tartozik a kalcium, a D-vitamin, a kálium, a magnézium és a konjugált linolsav. A kutatás során Aslibekyan munkatársaival 3630 középkorú Costa Rica-i férfi és nő adatait vizsgálta, akik 1994-től 2004-ig egy epidemiológiai tanulmányban vettek részt.
Az eredményekből az derült ki, hogy a szívrohamon átesett alanyok tejtermék fogyasztása nem tért el szignifikáns mértékben azokétól, akiknek nem volt szívrohama.
Még a legnagyobb fogyasztók esetében sem találtak jelentős összefüggést a tejtermékfogyasztás és a szívroham kockázata között. A legnagyobb mennyiség a vizsgált személyek esetében napi 593 gramm tejtermék volt.
Akkor sem mutattak ki összefüggést a tejtermékfogyasztás és a szívroham kockázata között, amikor más kockázati tényezőket, köztük a dohányzást, a derék-csípő arányt, az alkoholfogyasztást és a testmozgást is figyelembe vették.
Baylin a tejtermékek összetettségét a tojáséhoz hasonlítja, amely régebben magas koleszterintartalma miatt sok fogyasztó számára okozott aggályokat, mára azonban ennél összetettebb módon tekintenek rá a benne rejlő egyéb védő hatású tápanyagoknak köszönhetően.
Kapcsolódó írások:
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.
Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!
ma.hu legfrissebb hírei:
- 22:55 Meteorológia: immár több mint egy évtizede hóínség jellemzi Budapest éghajlatát
- 20:53 Agrometeorológia: kiadós csapadék segíti a friss vetést
- 16:31 Megakadályozták egy ortodox püspök húsvéti zarándoklatát Moldovában
- 14:27 Betiltották Virginia állam zászlaját a római istennő fedetlen melle miatt
- 12:22 Elismerné a Krím félszigetet Oroszország részeként az USA - Bloomberg
- 10:49 Elkészült a TAL vezeték bővítése, Csehországnak nincs szüksége orosz kőolajra
- 8:37 Szívműtéten esett át Nyilasi Tibor
top fórum témák:
- Tanár Úr gyere, mindjárt lesz Lillád!2022.05.10 21:11
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2022.05.10 21:07
- JólVanna2022.05.10 20:31
- Porvihar2022.03.29 16:11
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2022.03.29 16:06