B-vitamin dús táplálkozással enyhül a PMS?
Menzesz előtti kiállhatatlanság: vitaminnal elkerülhető!
Egy új tanulmány eredményei szerint a tiaminban és riboflavinban (B-vitaminok) gazdag táplálkozás hatásosan enyhítheti a sok nő életét megkeserítő premenstruációs szindróma (PMS) tüneteit. Azt is kimutatták azonban, hogy a táplálékkiegészítőkkel nem érhető el ugyanaz a hatás.
2011.05.24 17:00medipress.huAz American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban megjelent tanulmányhoz a Massachusetts-Amherst Egyetem kutatócsapata több mint 3 000 nő étkezési szokásait elemezte 10 éven át.
Felfedezték, hogy akik naponta legalább 1,9 mg tiamint és 2,5 mg riboflavint fogyasztottak naponta, azoknál ritkábban alakult ki a PMS. A kockázat nem csökkent azoknál, akik vitaminkészítményekből nyerték ki a napi ajánlott mennyiséget.
Szerencsére a tiamin és a riboflavin természetes formája fellelhető egy sor élelmiszerben. A legtöbb reggeliző pelyhet például dúsítják ezzel a két vitaminnal, érdemes ellenőrizni a termék címkéjét.
Tiamin található még a sertéshúsban (kb. 0,98 mg 85 gramm karajban), a teljes kiőrlésű gabonákban (0,4 mg egy 10 cm átmérőjű bagelben), a zöldségekben (pl. bab, zöld szójabab) és a gyümölcsökben (pl. narancs).
A riboflavin legjobb forrásai pedig a tejtermékek (0,5 mg egy nagy pohár natúr joghurtban és 0,45 mg egy csésze tejben), a húsok (0,3 mg 85 gramm sertéshúsban), a tojásban (darabonként kb. 0,25 mg), és bizonyos zöldségekben (spenót vagy gomba).
Bár a tojás sokáig számkivetettnek számított a koleszterinszint emelése miatt, újabban ismét a jó oldalra került, tápanyagtartalma miatt.

A tanulmány társszerzője, Patricia Chocano-Bedoya szerint a kutatás rámutat, hogy a PMS megelőzéséhez szükséges lehet a nagyobb adagok fogyasztása.
Azoknak a nőknek, akik a legtöbbet, napi 1,9 mg-ot fogyasztottak a tiaminból, 25 százalékkal csökkent az esélyük a kellemetlenségekre.
A legalább 2,5 mg-os napi riboflavin-bevitel pedig 35 százalékkal csökkentette a kockázatot. A két vitamin forrásai között ráadásul átfedés is van.
„A tiamin és a riboflavin egyenként is csökkenthetik a betegség tüneteinek megjelenését az eredményeink szerint. Ugyanakkor például a sertéshúsban és a zöldségekben mindkettő megtalálható.” – mondta Dr. Chocano-Bedoya.
Reggelire joghurt gabonapehellyel, ebédre zöldség és gyümölcs, vacsorára pedig sertéshús salátával könnyedén fedezheti a napi B-vitamin szükségletet.
Dr. Chocano-Bedoya felhívta a figyelmet arra is, hogy az életmódváltás a megelőzés szempontjából hasznos, nem pedig a már kialakult tünetek gyógyítására.
„Fontos tisztázni, hogy a tanulmány a PMS megelőzésére összpontosított, nem a kezelésre. A résztvevők körében a több riboflavint és tiamint fogyasztó nők között kisebb volt a kockázata a PMS megjelenésének a következő 2-4 év során.”
A táplálékkiegészítők vajon miért nem védenek meg? „Ezt a B-vitamin eltérő mennyisége okozhatja az ételekben és kiegészítőkben.” – mondta Dr. Chocano-Bedoya.
Az is lehet, hogy ezekben az ételekben más olyan anyagok is vannak, melyek csökkentik a PMS tüneteit, például a D-vitamin és a kalcium. Esetleg a kísérletben résztvevő nők közül többen is szedtek B-vitamin kiegészítőket.