Jobban megy a számolás, ha bevágjuk őket
"Csak az elmém miatt borozok és csokizok!"
Tökéletes kifogás arra, hogy az étkezéseket egy falat csokis desszerttel és egy pohár Merlot-val tegyük teljessé: a kutatások szerint ugyanis a vörösbor és a csokoládé jót tesz elménk egészségének!
2011.05.18 19:00medipress.huA keserű csokoládéban és a borban természetesen előforduló polifenolok értágító hatásúak, ezáltal felgyorsítják az agyunkba irányuló véráramlást. Így bőséges oxigénben és cukorban részesül, ami megkönnyíti és felgyorsítja a bonyolult számítások elvégzését.
Az említett ínyencségeket kedvelők bizonyára örömmel hallják, hogy a polifenolok kombináltan a leghatékonyabbak. Más szóval ha egyszerre fogyasztják a csokoládét és a vörösbort, jobban járnak, mintha egymagában kortyolnák el pohár borukat.

Az elmélet a Northumbria Egyetemen végzett két tanulmányból ered. Az elsőben egészséges felnőtteket vizsgáltak, miután a vörösbor csodálatos összetevőjét, resveratrolt tartalmazó kapszulákat szedtek.
A képalkotó vizsgálatok a kiegészítő elfogyasztását követően jelentős növekedést mutattak ki az agyi véráramlásban.
A borkedvelőknek az a rossz hír, hogy a kísérletben alkalmazott resveratrol mennyiség több rekesz bornak felelne meg, de szerencsére ezt a mennyiséget egészségboltokban beszerezhető kiegészítőkből be lehet vinni a szervezetbe.
Egy másik kísérletben az önkéntesek különféle polifenolokban gazdag csokoládés italt fogyasztottak. Ezt követően sokkal pontosabban, és sokkal gyorsabban végezték a fejszámolási feladatokat.
Ráadásul a növényi vegyületek az intenzív agymunkának köszönhetően kialakuló fáradtságot is ellensúlyozták. A kísérletben használt polifenol mennyiség azonban napi 5-10 tábla csokoládénak felel meg.
További kutatások kimutathatják, hogy kisebb mennyiség is jótékony hatást gyakorol.
A dietetikusok a csokoládé magas zsír- és cukortartalma miatt azt javasolják, hogy csak jól kiegyensúlyozott étrend keretében fogyasszuk, amely nagy mennyiségben tartalmaz kevésbé ínycsiklandó élelmiszereket, például barna rizst, lencsét, valamint zöldségeket és gyümölcsöket.