Szőlő, áfonya és ribizli a titka...
Hogy készül a finom szívkoktél?
Különféle gyümölcsök, például a szőlő, az áfonya és a fekete ribizli levének keveréke egy új tanulmány szerint jótékony hatást gyakorolhat a szívünkre.
2011.05.06 13:00medipress.huFrancia kutatók laboratóriumi körülmények között sertésartérián tesztelték a keveréket, és kimutatták, hogy az artéria falának ellazulását váltja ki.
Azt még nem tudják, hogy a gyümölcslevek javítják-e a vérerek egészségét, de az eredmények azokat a korábbi bizonyítékokat támasztják alá, melyek szerint a gyümölcsök és zöldségek csökkentik a szívbetegség kockázatát.
A kutatók a gyümölcsökben és bogyótermésekben lévő polifenolt vizsgálták. Kiderült, hogy ebből a szempontból a legaktívabb gyümölcsök a feketeribizli, a feketeáfonya, a fekete berkenye, az áfonya, a vörösáfonya és a szőlő.

Tracy Parker, a Brit Szív Társaság dietetikusa így kommentálta az eredményeket:
„Ez a friss kutatás is azt támasztja alá, hogy a zöldségek és gyümölcsök fogyasztása a szívbetegség kockázatának csökkentésével is jót tesz az egészségünknek. Azt azonban még mindig nem tudjuk, pontosan miért, illetve hogy bizonyos zöldségek és gyümölcsök jobbak-e a többinél" - mondta.
"Azt azonban pontosan tudjuk, hogy minden embernek kiegyensúlyozott étrendjében sokféle zöldséget és gyümölcsöt kellene fogyasztania, a gyümölcslevek fogyasztásával pedig ez ízletesen és egyszerűen megvalósítható. Ne feledjük ugyanakkor, hogy a gyümölcslé kevesebb rostot és több cukrot tartalmaz, mint az eredeti gyümölcs, ezért a napi öt zöldség-gyümölcs fogyasztásból csak egynek számíthat" - tette hozzá a szakértő.
Kapcsolódó írások:
- Szívbetegség, diabétesz? A vegetáriánusok nem félnek
- Vastagabb a csuklója - szívbeteg lehet?
- Koncentrálj! Milyen ételekkel működik az agyturbó?
- Csak akkor eszünk elég gyümölcsöt, ha szánkba rágják?
- Piros és kék gyümölcsök a magas vérnyomás ellen
- Szívbetegség: örökölt végzet vagy hibás életmód következménye ?
- Nagy a kockázat, ha depressziós is a szívbeteg
- Nem segít a szívbetegeken az omega-3 zsírsav?