Szívizomserkentőnek bizonyultak az édességek
Mégsem olyan rossz, ha zsírban tocsogunk?
Úgy hangzik, mint a szívinfarktus bombabiztos receptje. A szalonnás-tojásos zsírbomba desszertként egy tányér fánkkal valójában jót tesz a szívnek.
2011.04.20 09:00medipress.huEgy kutatás eredményei azt sugallják, hogy a zsírban tocsogó édesség valahogy serkenti a szív izmainak működését, így kisebb károsodás éri a test motorját szívinfarktus esetén.
A gyorséttermek rajongói örülni fognak, ha megtudják, hogy az olajban sült ételek, mint a sült krumpli, a bacon és a fánk biztosítják a legjobb védelmet. Sajnos az orvosok továbbra is azt hangsúlyozzák, hogy ezek csak előzetes eredmények, még korai lenne a gyümölcsös müzlit felcserélni egy hagyományos angol reggelire.

Amerikai kutatók egereket tápláltak zsír alapú vagy normál táppal 24 óra és hat hét közti időtartamig, majd megnézték, mi történik velük szívinfarktus után.
A zsíros ételek és szívbetegségek összefüggései miatt azt várták, hogy a zsírban gazdag táplálékot fogyasztó egerek sorsa fordul a legrosszabbra. Ehelyett azoknak lett a legenyhébb a betegség lefolyása, amelyeket két hétig tartottak a zsíros tápon.
Ami a legmeglepőbb, hogy a csak egy napig zsíros tápot fogyasztó egerek infarktusa 70 százalékkal enyhébb volt, mint a normál étrenden tartott társaik. Az eredményeket a Kísérleti Biológia Konferencián tették közzé.
Lauren Haar, a Cincinnati Egyetem kutatója elmondta: "Ez azt mutatja, hogy a rövid ideig tartó zsírban gazdag táplálkozás az állatkísérletek során valóban szívfunkciót védő hatást mutatott."
Az még nem tiszta, hogy a rövid ideig alkalmazott zsírbomba miként segít a szívnek, de talán azzal, hogy több energiát biztosít a szívizomzatnak a gyógyulási folyamat során.
"Sokat jelenthet, ha megtaláljuk a mechanizmust, mely szerepet játszik a szív védelmében. Az is kiderülhet, hogy bár fontos a helyes táplálkozás, talán nem kell mindig kerülni az összes tiltólistás ételt. Megváltozhat a táplálkozási és étrendi javaslatok szemlélete."
A kutatásban közreműködő Jack Rubinstein, szívspecialista a következőket tette hozzá:
"Jelenleg szívinfarktust követően az alacsony zsírtartalmú diétát javasolják, de lehet, hogy ez egy kicsit túl szigorú." Arra azért felhívták a figyelmet, hogy a zsíros ételek köztudott artériaelzáró és szívinfarktust okozó hatása miatt még nagyon korai lenne, ha az emberek máris rávetnék magukat a fánkokra és szalonnatömbökre.
"Még mindig nem tudjuk, hogy miként egyenlítődik ki az artériákra gyakorolt káros hatás és a szívizomban végbemenő pozitív változás. Egyelőre mindenki kövesse az orvosa utasításait." - tanácsolta Dr. Rubinstein.
Kapcsolódó írások:
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.
Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!
ma.hu legfrissebb hírei:
- 22:55 Meteorológia: immár több mint egy évtizede hóínség jellemzi Budapest éghajlatát
- 20:53 Agrometeorológia: kiadós csapadék segíti a friss vetést
- 16:31 Megakadályozták egy ortodox püspök húsvéti zarándoklatát Moldovában
- 14:27 Betiltották Virginia állam zászlaját a római istennő fedetlen melle miatt
- 12:22 Elismerné a Krím félszigetet Oroszország részeként az USA - Bloomberg
- 10:49 Elkészült a TAL vezeték bővítése, Csehországnak nincs szüksége orosz kőolajra
- 8:37 Szívműtéten esett át Nyilasi Tibor
top fórum témák:
- Tanár Úr gyere, mindjárt lesz Lillád!2022.05.10 21:11
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2022.05.10 21:07
- JólVanna2022.05.10 20:31
- Porvihar2022.03.29 16:11
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2022.03.29 16:06