Megoldás a terhesek és betegek számára?
Kiderült, hogy kerülhetjük el a hányást
Az ízek alapvető szerepet töltenek be a szervezet védelmében - kiderült, hogy az erősen keserű anyagok nemcsak hányinger-érzetet keltenek, hanem a gyomoraktivitás is a hányingerre jellemző mintázatot mutat.
2011.04.18 17:00medipress.huPaul A.S. Breslin (Monell Center, Philadelphia) és munkatársai megállapították, hogy az erősen keserű anyagok nemcsak hányinger-érzetet keltenek, hanem a gyomoraktivitás is a hányingerre jellemző mintázatot mutat - derült ki a Current Biology aktuális kiadásából.
A munka hozzájárulhat az elhúzódó hányingerben szenvedők, például terhesek, kemoterápián átesett betegek, illetve gyomor-bélrendszeri betegségben szenvedők kezeléséhez. Segíthet, ha ezek az egyének kerülik a nagyon keserű ételek bevitelét.

A tudódok vázolták, hogy a bevitt tápanyag összetétele számos következménnyel jár a szervezet számára: például a cukor és a zsír olyan hormonok felszabadulását vonja maga után, ami az emésztést és az anyagcserét segíti elő.
A tanulmány arra is fényt derít, a szervezet hogyan válaszol a méreganyagokra. A keserű érzés hányingert kelt, ugyanis a szervezet úgy véli, hogy toxin jutott be - például mérgező növényből.
Ennek hatására az egyén a későbbiekben elkerüli a potenciálisan mérgező szert. Gyakorlatilag a hányinger tesz különbséget az enyhén keserű, minden nap fogyasztott anyagok, például kávé, csokoládé, sör, és a mérgek között, melyen igen intenzív keserű ízt hordoznak.
Amint a szervezetbe ezek a potenciális toxinok bejutnak, a gyomor működése a hányingeren keresztül megakadályozza, hogy ezek a vérbe kerüljenek.