Jó hatással van az egészségre, de csak ésszel!
Mit érünk el a böjttel?
A böjtölést hosszú idők óta vallási rituálékkal, diétával és politikai tiltakozással szoktuk összefüggésbe hozni, de amerikai kutatók most bebizonyították, hogy a rendszeres időközönként ismétlődő koplalás jótékony hatással van a szívre és az egészségi állapotra.
2011.04.07 13:00medipress.huAz Intermountain Orvosi Központ Szív Intézetének kutatói felfedezték, hogy a böjtölés nem csak a szívkoszorúér-betegség és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát csökkenti, de jó hatással van az ember koleszterinszintjére is.
A diabétesz és a túl magas koleszterinszint a szívbetegségek ismert rizikófaktorai. A kutatók a felfedezést saját korábbi, 2007-es tanulmányuk alapján tették, amely összefüggést talált a koplalás és a szívkoszorúér-betegség kockázatának csökkenése között, mely az amerikai férfiak és nők körében az egyik vezető halálok.

Az új kutatás bebizonyította, hogy a böjtölés az olyan szívbetegségeket okozó rizikófaktorokat - mint a trigliceridek, vagyis a táplálkozás során felvett semleges zsírok, a túlsúly és a magas vércukorszint - is jelentős mértékben lecsökkenti.
"Az új felfedezésünk bebizonyította, hogy a korábbi kutatásunk eredményei sem a véletlenen alapultak", mondta Dr. Benjamin D. Horne, az Intermountain Központ kardiovaszkuláris és genetikai járványtan részlegének igazgatója.
A koplalás kínzó éhséget, vagy stresszt eredményez. Válaszul a szervezet több koleszterint szabadít fel, így a glükóz helyett testünk a lerakódott zsírt használja üzemanyagként.
Ennek következtében lecsökken a zsírsejtek száma, és minél kevesebb zsírsejt található a szervezetben, annál kisebb az inzulin rezisztencia, vagy a diabétesz kialakulásának kockázata, magyarázta a felfedezés jelentőségét Dr. Horne.
A kutatás eredményeit az Amerikai Kardiológiai Főiskola New Orleansban megrendezett éves tudományos konferenciáján mutatták be.