Hallal a demencia ellen
Ne telített zsírban, Omega-3-ban "tocsogjunk"!
Az orvosoktól azt hallani: ne együnk zsírt! Nem mindegy azonban, melyik zsírról beszélünk. Az Omega-3 telítetlen zsírsavak ugyanis nagyon előnyösek a szervezetre! Lássuk, miből nyerhetjük.
2011.03.28 15:00ma.hu - Fotó: Foodie Photography - photos.comA telítetlen zsírsavakat, melyeket - leszámítva néhány kivételt - a szervezet nem képes előállítani (esszenciális zsírsavak). A napi szükséglet biztosításához viszont szükségünk van rá, ezért nélkülözhetetlen, hogy táplálék formájában bejuttassuk ezeket a szervezetünkbe.
Hogy mennyire fontosak számunkra, azt valójában csak az utóbbi évtizedekben ismerték fel. Számos előnyös tulajdonságuk van a szervezetünkre nézve. Segítenek megelőzni a szívinfarktust, a szívproblémákat, a stroke-ot, melyek nagyon sok országban vezető haláloknak számítanak...
Ezen kívül azonban védenek a depressziós tünetek, a demencia (elbutulás), a rákos megbetegedések, a köszvény, az ízületi gyulladások ellen. A stresszmegoldó képességünk csökken, ha kevés Omega-3 zsírsavat fogyasztunk, ezért alakul ki könnyebben a rossz közérzet, a depresszió.

Az Omega-3 zsírsavak csökkentik a vér koleszterinszintjét, ezzel együtt az érelmeszesedés és szívinfarktus kialakulásának kockázatát. Ha egy nő gyermeket vár, nemcsak a koraszülés esélyét csökkentik az Omega-3 zsírsavak, a magzat fejlődésére is igen jó hatással vannak.
Segítik a látásélesség kialakulását és a kisgyermekek szellemi fejlődését.
Az Omega-3 zsírsavak a zsírok szállításában is részt vesznek, és azáltal csökkentik a gyulladásokat, hogy szerepük kimutatható a gyulladásgátló prosztaglandinok képzésében.
Erősítik az immunrendszert, részt vesznek az idegrendszer és sejthártyák felépítésében.
Különösen jók a probléma- és feladatmegoldás képességének fejlesztésére: azoknak a gyermekeknek jobban vág az agya, akik rendszeresen fogyasztanak Omega 3-zsírsavakat.
Lássuk, milyen ételekben találhatjuk meg őket: ilyen például a halolaj, a lazac, a tonhal, a diófélék, leveles zöldségek, brokkoli, zöld bab, szardellapaszta.
Bár elsősorban a tengeri halak ajánlottak, Magyarországon tartalmazza az esszenciális zsírsavakat a busa, a szójabab, a növényi olajak és magvak is.
Hetente az Omega-3 zsírsavakból 300 grammot ajánlott fogyasztani. Sajnos hazánkban szinte minden háztartásban ennél kevesebbet esznek meg.