Előnyös a kakaó, de más forrásokból?
Egy kocka elég - amit eddig hittünk az étcsokiról, nem igaz?
Ha megeszünk egy egész tábla csokoládét, legyen az akár keserű vagy tejcsokoládé, hamarabb nő a derékbőségünk, minthogy élvezhetnénk az antioxidánsok jótékony hatásait.
2011.03.19 08:50medipress.huA WebMD oldalain megjelent tanulmánnyal kapcsolatban a szakértők számos kérdést fogalmaznak meg. Először is, a kutatást a Hershey csokoládégyártó vállalat készíttette (nocsak!), eredményei pedig a Chemistry Central Journal szaklapban jelentek meg.
A tanulmányban a kakaópor teljes flavonol- és polifenoltartalmát, valamint antioxidáns aktivitását veti össze az olyan szuperélelmiszerekkel, mint az acai bogyó, a feketeáfonya, a kistermésű áfonya és a gránátalma.
A kutatók az antioxidáns aktivitás magasabb szintjét mutatták ki a kakaóporban, mint az antioxidánsban gazdag szuperélelmiszerek némelyikében. A tanulmány a Health News Review weboldalon megjelent elemzése azonban néhány fontos kérdést vet fel.
Az Egyesült Államokban árult csokoládék nagy része, beleértve a Hershey szeleteket is, alig tartalmaznak kakaót. A másik probléma az adagolás. Ha megeszünk egy egész tábla csokoládét, legyen az akár keserű vagy tejcsokoládé, hamarabb nő a derékbőségünk, minthogy élvezhetnénk az antioxidánsok jótékony hatásait.

A keserűcsokoládéval kapcsolatos tények és tévhitek
1. Az antioxidánsok a kakaóban vannak, nem a keserű csokoládéban
A lényeg az, hogy nem csupán a keserű csokoládé adja az antioxidáns értéket, hanem az a kakaó, amelyből készül.
Fogyasszunk legalább 70 százalék kakaótartalmú, organikus fekete csokoládét, lehetőleg töltelék nélkül, amely hidrogénezett zsírokat tartalmazhat.
2. Adagolás
Az adagolás itt is rendkívül fontos. A tábla méretétől függően egy tábla csokoládé 4-12 adagból (kockából) állhat, és általában már egyetlen kocka elegendő.
Ha nem vigyázunk, könnyen túlzásba vihetjük az evést, és a telített zsírok és a cukor túlsúlyba kerülhetnek az előnyökkel szemben. A keserű csokoládéval lévő flavonoidok olyan hatékonyak, hogy már egy bonbon méretű darab is képes csökkenteni a vérnyomást.
3. A valódi fekete csokoládé ára
Az egészségügyi előnyökkel járó, valódi fekete csokoládé ára az édességes polcok nagy részét elfoglaló, hétköznapi csokoládékhoz képest sokkal magasabb.
4. A kakaó előnyei más forrásokból
A csokoládé szelet nem mindig a legideálisabb forrása az ismert antioxidánsoknak. Az egyik legjobb alternatíva a teafűből főzött tea. Dugattyús kávéfőzőben áztassuk a teafüvet legalább 7 percig.
Adjunk hozzá egy kis tejszínt és nyers cukrot, és máris megkapjuk az alakunkat sokkal jobban kímélő fekete csokoládé esszenciát.