A nyersnél is jobb a feldolgozott paradicsom!
Főzd meg a kis pirost, és elillan a betegség
A hőkezelés növeli a paradicsomban található likopén betegségeket legyőző hatását. A zöldség fogyasztásával csökkenthető a rák, a csontritkulás és a szívbetegségek kockázata, állítják a tudósok.
2011.03.10 17:05medipress.huAmerikai kutatók felfedezték, hogy a feldolgozott vagy megfőzött paradicsom még a nyersnél is előnyösebb hatásokkal bír.
A lédús növény a legfőbb forrása az erőteljesen antioxidáns hatású likopénnak, de más gyümölcsökkel és zöldségekkel ellentétben sokkal hatásosabb főtt formában.
Az illinoisi Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Központ kutatói szerint ez a tápanyag segíthet megelőzni a gyulladásos folyamatokat és a vérrögök képződését.

Már közismert a csodanövény és bizonyos betegségek ritkább előfordulása közti kapcsolat, mint amilyen például a prosztatarák, a szívbetegség és a csontritkulás.
Dr. Britt Burton-Freeman és Dr. Kristin Reimers készítették el az American Journal of Lifestyle Medicine című folyóiratban megjelenő áttekintést, melyet így összegeztek:
„Az egyre növekvő tudományos ismeretek a paradicsomkészítményekkel kapcsolatban hatékonyan növelhetik a zöldségbevitelt, így általánosságban javulnak az étkezési szokások, melyek végül egészségesebb életvitelhez vezetnek" - írják a szakértők.
"A kutatás kiemeli a paradicsomfogyasztás valamint a rák, a szívbetegségek és más egészségügyi problémák csökkent kockázatának kapcsolatát. A bizonyítékok azt is sugallják, hogy a paradicsom fogyasztását javasolni kell az előnyei miatt, és mert egyszerű, hatékony stratégia lehet a zöldségfogyasztás általános növelésére.”