Szükség van a tejtermékekre, de módjával?
Most akkor igyunk tejet, vagy ne?
A British Journal of Nutrition aktuális számában olvasható tanulmány lerántja a leplet arról a tévhitről, miszerint a tejtermékekben lévő telítetlen zsírsavak fokozzák a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.
2011.02.24 13:00medipress.huIsmert, hogy a HDL-koleszterin („jó koleszterin”) szintje jobban jelzi a telített zsírsavak szív- és érrendszerre ható kockázatát, mint az LDL- és a teljes koleszterin, valamint a zsírsavak a teljes vérzsír mennyiségére különbözőképpen hatnak.

A jelenlegi ajánlások szerint az étrendben a telített zsírsavakat fel kell, hogy váltsák a többszörösen telítetlenek.
Azonban Cindy Schweitzer (Global Dairy Platform) új elemzése szerint a szabályozás ennél bonyolultabb, ugyanis a telítetlen zsírsavak kategóriába sorolt zsírok között merőben eltérő élettani hatású vegyületek vannak, emiatt a csoporton belül is szelektálni kell.
A szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában a szerepet játszó étrendi tényezők számos mechanizmussal dolgoznak, emiatt nem szabad csak a telített és telítetlen zsírsavak arányát figyelembe venni - vagyis a tej sem feltétlenül növeli a rizikót.