Antioxidáns tartalma az áfonyáénál is magasabb

Egy egészséges újdonság: a Chia mag- 1.rész

A magyar nevén azték zsályamag az Omega 3 zsírsavak eddig ismert leggazdagabb természetes lelőhelye. Antioxidáns tartalma az áfonyáénál is magasabb.

2011.01.13 09:00originalchia.hu

A chiában kétszer annyi protein található, mint bármely más magban vagy gabonában, ötször annyi kálciumot tartalmaz, mint a tej, kétszer annyi káliumot, mint a banán, háromszor nagyobb mennyiségű antioxidánst, mint az áfonya, illetve szintén háromszor annyi vasat, mint a spenót.

Vérnyomás-és koleszterinszabályozó hatásáról híres, melyet kanadai kutatások igazolnak. Emellett több országban a fogyókúrázók körében is nagyon népszerű.

Az aztékok alapélelmiszere volt, és a futók étkének is nevezték, mert elegendő energiát és tápanyagot biztosított a hírnököknek útjuk során, illetve a hosszú vadászati napokra.

"Hatásos és gyors segítség lehet a súlyfelesleg leadásában, mert az ételekhez adva növeli azok tömegét, de a kalóriáját csak kis mértékben, használatával mégis tápanyagban gazdag ételhez juthatunk. Természetes alkotóanyagainak köszönhetően növeli az állóképességet, gyorsítja az anyagcserét, ezáltal segít a testsúly csökkentésében."

Bizony létezik a természetnek egy olyan gyümölcse, melyet korlátlanul fogyaszthatunk, hiszen minél többet eszünk belőle, annál hatékonyabban égeti a zsírt, javítja az anyagcserét, salaktalanítja és energetizálja a szervezetet.

Nagyon széleskörű a felhasználása, magában is ehető vízbe áztatva, reggelikhez, főételekhez, italokhoz adható.

Úgy gondolom a chia mag rengeteg lehetőséget rejt magában a cukorbetegek tüneteinek csökkentése terén, a liszt érzékenyek étrendjének javításában, megreformálásában (hiszen a chia egy glutén mentes gabona), és egy új, könnyű és izgalmas lehetőséget ad a fogyókúrázóknak.

A chia Dél-és Közép-Amerikában igen elterjedt növénynek számít. Latin neve Salvia hispanica.

Az azték zsálya néven is ismert növény az ajakosvirágúak rendjén belül az árvacsalánfélék családjába tartozik. Ez a nyári évelő növény 1 éves korára eléri az egy méteres magasságot is. Magja magában illetve ételekhez, italokhoz adva is fogyasztható.

A chia név az azték "Chiatic" szóból származik, melynek jelentése: zsíros, olajos anyag. A név arra utal, hogy ha a magot vízzel keverjük, a benne lévő oldódó rostok kiülnek a héj felszínére és kocsonyás burkot képeznek. A chia a folyadék hatására saját súlyának 12-14- szeresére dagad.

A chia mag egyedülállóságát annak köszönheti, hogy néhány alapvető tápanyagot - mint például Omega 3-at, antioxidánst, kalciumot, proteint, káliumot, vasat - szokatlanul magas koncentrációban tartalmaz.

Ezért tökéletes kiegészítője számos ételnek ez az apró, de erőteljes mag.

Chia mag

- a Chia mag a természet adta teljes értékű élelmiszer

- a legmagasabb növényi eredetű Omega3, élelmi rost és fehérje forrás

- a chia egy olyan mag amit könnyedén feltudunk használni alapanyagként a napi étkezésünk során, egészségesebbé téve ezáltal az étrendünket

- az ősi aztékok és maják alapélelmiszere volt több ezer évvel ezelőtt

- a természetben gluténmentes formában fellelhető magnak rendkívül magas az antioxidáns tartalma

A Chia története

Az Aztékok hittek abban, hogy a Chia misztikus és természetfeletti képességekkel ruházza fel őket. A spanyol hódítók elnyomási kísérletei alatt vezetőjük, Cortez meg volt győződve arról, hogy ha el tudná pusztítani a Chia magot-t, azzal legyőzhetné az egész népet.

A Chia magot először élelmiszerként az aztékok és a maják használták ie. 3500 -ban. Kolumbusz idején az aztékok 4 fő táplálék forrása közé tartozott, a kukorica és a bab mellett.

A Chia magot használták még gabonaként, olajat préseltek belőle, arc és test festék alapanyagaként. A délamerikai azték és maja törzsek a futók étke -ként is hívták, ugyanis elegendő energia és élelem forrásként szolgált egy hosszú vadászati napra is.

Az aztékok által leigázott népek, adóként chia magot adtak az uralkodóknak, valamint vallási szertartások alkalmával az isteneknek ajánlották. A legenda úgy tartja, hogy a spanyol hódítók látva, hogy a Chia mag milyen fontos szerepet játszik a dél-amerikai kontinens őslakóinál, úgy gondolták, hogy ha kiírtják a chia ültetvényeket, akkor könnyebben meghódíthatják Dél-Amerikát.

Ez a gondolat sajnos majdnem a chia - vagy másnéven azték-zsálya - teljes pusztulásához vezetett.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.