Csökkenthető a betegségek kockázata
Aki egészségesen táplálkozik, az tovább él
Ma a legtöbb ember szív- és érbetegségben vagy rosszindulatú daganat következtében hal meg. Egészséges étkezéssel ezek kockázata jelentősen csökkenthető.
2011.01.12 13:00napidoktor.huA Journal of the American Dietetic Association tudósa Amy L. Anderson és munkatársai azt vizsgálták, hogy azok a hetven-hetvenkilenc éves, jó életminőségű amerikaiak hogyan táplálkoztak, igaz-e a dietetikusok elmélete, hogy várható életkilátásaink szempontjából alapvetően fontos, mit eszünk.
A tanulmány elején hangsúlyozzák, hogy ez fontos kérdés, mivel világszerte 2030-ra kilencszázhetvenhárom millió hatvanöt év feletti él majd a Földön.
A vizsgálatba bevont háromezerhetvenöt idős ember etnikailag jól reprezentálta az egész emberiséget.
A kutatók összesen száznyolc féle élelmiszer fogyasztásáról gyűjtöttek adatokat, ennek alapján a vizsgálati alanyokat hat csoportra osztották.
Az első csoport egészségesen étkezett, ami a jelenleg elfogadott elvek szerint sok gyümölcs és zöldség, teljes kiőrlésű gabonafélék, alacsony zsírtartalmú tejtermékek, baromfi és hal fogyasztását jelenti.

Ezenfelül az alanyok csak minimálisan fogyasztottak vörös húsokat, édességeket, magas kalóriatartalmú italokat és az ételhez bármilyen formában hozzáadott zsiradékot.
A második csoportba tartozók két százalékosnál zsírosabb tejkészítményeket, fagylaltot fogyasztottak, ritkán fogyasztottak rizst vagy baromfit. A húsevő csoport tagjai a sok húson kívül főleg készételt és alkoholt fogyasztottak.
A negyedik csoport az édességkedvelőké, az ötödik a fehérkenyér rajongóié. Az egészséges koszton élőkhöz képest az elsősorban zsíros tejtermékeket kedvelők halálozási kockázata negyven százalékkal nagyobb volt, de az édességkedvelők ebben a korcsoportban ugyancsak harminchét százalékkal nagyobb kockázatúnak bizonyultak.
Nem jelentett mérhető hátrányt azonban, ha valaki a reggelt valamilyen cereáliával kezdte, vagy mindig fehér kenyérféléket fogyasztott.
"Azok az idős emberek, akik egészségesen étkeznek (sok gyümölcs, zöldség, teljes őrlésű gabonafélék, sovány tejtermékek, baromfi és hal), hosszabb életre számíthatnak, mint a többiek" foglalta össze a vizsgálat vezetője.
Kapcsolódó írások:
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.
Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!
ma.hu legfrissebb hírei:
- 22:55 Meteorológia: immár több mint egy évtizede hóínség jellemzi Budapest éghajlatát
- 20:53 Agrometeorológia: kiadós csapadék segíti a friss vetést
- 16:31 Megakadályozták egy ortodox püspök húsvéti zarándoklatát Moldovában
- 14:27 Betiltották Virginia állam zászlaját a római istennő fedetlen melle miatt
- 12:22 Elismerné a Krím félszigetet Oroszország részeként az USA - Bloomberg
- 10:49 Elkészült a TAL vezeték bővítése, Csehországnak nincs szüksége orosz kőolajra
- 8:37 Szívműtéten esett át Nyilasi Tibor
top fórum témák:
- Tanár Úr gyere, mindjárt lesz Lillád!2022.05.10 21:11
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2022.05.10 21:07
- JólVanna2022.05.10 20:31
- Porvihar2022.03.29 16:11
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2022.03.29 16:06