Hatékony ellene a tejtermékekben levő zsírsav
Egyen sajtot, és elkerüli a cukorbaj!
A tejtermékekben olyan zsírsav található, amely csökkenti a felnőttkori cukorbetegség kifejlődésének kockázatát. Amerikai kutatók vizsgálatának eredményeit az Annals of Internal Medicine karácsony előtti száma közölte.
2010.12.31 10:10MTINéhány hete az Egyesült Államokban riasztó adatok jelentek meg a cukorbetegség terjedéséről.
Elbert S. Huang és munkacsoportja a cukorbaj kezelési költségeinek változásával foglalkozott és számításaik szerint a cukorbetegek száma az USA területén a következő 25 évben megduplázódik, a betegség költségei pedig a jelenlegi összeg háromszorosára növekednek.
Az elszomorító jóslatot a most nyilvánosságra kerülő vizsgálati eredmények szakértők szerint némileg ellensúlyozhatják.

A legtekintélyesebb amerikai egyetem, a Harvard közegészségügyi karának (HSPH) munkatársai nagy nemzetközi munkacsoport együttműködésével tanulmányozták a legtöbbet fogyasztott tejtermékek befolyását a cukorbetegség kialakulására.
Dariush Mozaffarian és munkacsoportja az egyik leghosszabb ideje folytatott népességi vizsgálat adatait értékelte.
A Cardiovascular Health Study két évtizeddel korábban indult annak tanulmányozására, hogy a szív- és érrendszeri betegségek ismert kockázati tényezőinek milyen szerepe van az infarktus vagy az agyi katasztrófa bekövetkezésében.
Az így megfigyelt emberek anyagcsereadatait - vércukorértékét, inzulin- és vérzsírszintjét - 20 éven keresztül rendszeresen mérték. A laboratóriumi adatok között a transz-palmitolajsav is szerepelt. Ez az esszenciális zsírsavak közé tartozik, amelyeket az emberi szervezet nem tud előállítani, csak az étellel juthat hozzá.

Szerencsére szinte minden tejtermékben megtalálható, a tejtől a sajton át a joghurtig.
Az évek múlása során mind világosabban látszott, hogy akinek a vérében sok volt a transz-palmitolajsav, annak lényegesen kisebb volt az esélye, hogy cukorbeteg legyen, mint azoknak, akik kevés ilyen zsírsavat, tehát tejterméket fogyasztottak.
A védőhatás rendkívülinek bizonyult: 60 százalékkal ritkábban lett cukorbeteg az, akinek magas volt ez a vérzsírszintje. A kutatók most olyan vizsgálatra készülnek, amelyben transz-palmitolajsav célzott adagolását tervezik.