Mindent a narancssárga lédús bogyóról

A homoktövis igazi vitaminforrás lehet

Ezt a napfényt nagyon kedvelő kétlaki növényt ezüsttövis, fűztövis, ezüstös homoktövis, európai homoktövis, homokfa, ezüsttövis néven is gyakorta szokták emlegetni.

2010.12.21 13:00napidoktor.hu

Magassága 1-3,5 m és 6 m közötti is lehet. vagy kisebb termetű lombhullató fának minősül. A hideget is jól tűri, Szibériában a -40°C-os hőmérsékleten károsodás nélkül él.

Termése narancssárga lédús bogyó (6-15 mm átmérőjű), ami szeptembertől borítja a hajtásokat. Érése - fajtától függően - augusztus vége - október között zajlik le.

Törzse alacsonyan ágazik el, tövisekkel borított ágai ezüstösek, pikkelyszerű szőrökkel fedettek A homoktövis viszonylag hosszan fejlődik, a negyedik-hatodik évben kezd el teremni.

Védett növény, eszmei értéke 10.000 Ft. A homoktövis régebben több helyen is előfordult hazánkban, főleg a Szigetközben voltak nagyobb állományai. Napjainkban egyedül Újpest határában élnek természetes populációi.

Ez tette indokolttá, hogy Káposztásmegyeren védetté nyilvánítsák utolsó magyarországi élőhelyét. A védett terület a Pestet keletről és északról szegélyező rákosi homok puszták egyik utolsó maradványa, amely azelőtt a mai Városligetig és a Népligetig ért.

Napjainkban autóutak mentén telepítik, színfoltot adva ezzel az egyhangú pályarendszereknek.

Felhasznált része:

A homoktövis bogyói hullásra nem hajlamosak, egész télen, a fán maradnak. Elsősorban nem frissen, hanem feldolgozva fogyasztják, így dzsem, bor, ivólé, likőr, zselé, sőt olajtermék is készül belőle.

A homoktövis gyümölcse gazdag vitaminokban, ásványi sókban.

Hatásai:


Elsősorban immunerősítő és sejtépítő C-vitamin forrása miatt, ( 10x több benne, mint a paprika, paradicsom, eper, kiviben ) de emellett B1-, B2- és E-vitamint is tartalmaz.

Magas az olajtartalma, így gyulladások ellen, fekélyek kenőcseiben használják, sőt hatásos a korai érelmeszesedés kezelésére is.

Elősegíti a sebek hámosodását és a gyógyulását. Jó fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő. Javítja a szívműködést, gátolja bizonyos tumorok növekedését, enyhíti a rákos betegek sugárterápiája által kiváltott sugárkárosodásokat, gyógyítja a gyomor- és nyombélfekélyt, gyógyítja az égési és fagyási sebeket, bőrfertőzéseket, a fogínygyulladást, gátolja a kezdődő hajhullást és a korai ráncosodást.

Zsíroldó hatású, ezért rendszeres használata segít az optimális testsúly megtartásában.

Alkalmazások:

Terméseit és a belőlük előállított készítményeket az élelmiszeriparban, a kozmetikai termékek gyártása terén és a gyógyászatban használják fel. Élelmiszeripari termékeket: rostos ivólevet, dzsemet, lekvárt, szörpöt, kompótot.

A leveleiből főzött tea általános roboráló hatással rendelkezik. A frissen szedett bogyók tízszer annyi C-vitamint tartalmaznak, mint a citrom.

Ezen kívül B-, E-, F-vitamin-, mikroelem-, Ca-, Mg-, Zn-, karotinoid-, zsírosolaj-tartalma együttesen alkotják biológiailag kedvező hatását.

Az érett terméseket a vitamin megőrzése céljából azonnal fel kell dolgozni vagy mélyhűtéssel tárolni.

A bogyók nyersen vagy préselve és mézzel édesítve fogyaszthatók.

Ajánlott napi adagja:

Naponta többször 10gramm nyers termés, vagy annak megfelelő préselt lé, olaj vagy kivonat.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.