Ünnepi menü, hízás és emésztési gondok

Karácsony: fokozott veszély a túlsúlyosak számára- 1. rész

Aranyló húsleves, ropogósra sült csirke, omlós pulyka, illatos töltött káposzta, ízletes rántott hal, fűszeres harcsapörkölt túrós csuszával, csípős halászlé... Hogy mik ezek? A karácsonyi menü tradicionális ételei hazánkban.

2010.12.21 08:00drinfo.hu

Malacsült, korhelyleves, virsli, lencseleves füstölt csülökkel – ezek pedig a szilveszteri vacsora, majd az újévi ebéd jellegzetes ételei. Egy dologban közösek: hús minden mennyiségben, hús-hús hátán!

No és ami még mellé jár: bejgli (mákos, diós, gesztenyés), torták, krémesek, szaloncukor-hegyek, kávé, sör, bor és pezsgő. Nem csoda hát, hogy évről évre egyre több magyar küszködik gyomorfekéllyel és egyéb emésztési problémákkal.

Az ünnepek után pedig különösen megnő az ilyen jellegű tünetek száma, az étel és ital túlzásba vitt fogyasztása miatt. A legtöbben ilyenkor ünnepek táján sajnos eleresztjük magunkat, és nem ismerünk mértékletességet.

Hozzájárul még az a tény, hogy az ünnepek alatt kevesebbet is mozgunk, mint általában, több a vendégeskedés és az egy helyben ücsörgés.

Mi ártalmas az étkezési szokásainkban?

A húskészítmények elsősorban azért ártalmasak, mert elsavasítják a szervezetet, másodsorban lebontásuk során mérgező anyagok szabadulnak fel a szervezetben.

Tehát gyakori fogyasztásukkor méreganyagokkal telítődik a szervezet. A tészták és sütemények is szintén erősen károsítják a szervezetet. Amellett, hogy hizlalnak, nyákosítanak, és számos légzőszervi probléma okozói. A főtt, cukrozott gyümölcsök, befőttek pedig erjedést okozó hatásúak.

A hagyományos magyar táplálkozás legfőbb problematikája, hogy nem választja szét az ételeket.

Vagyis a fehérjét és szénhidrátot együtt fogyasztjuk (húst burgonya körettel például), és az egészet még meg is spékeljük ecetes savanyúsággal...

Ezzel az a probléma, hogy a különböző jellegű ételek (például a sok fehérjét, illetve sok szénhidrátot tartalmazóak) emésztéséhez más-más enzimek, illetőleg más pH-érték szükséges a gyomorban. Ha ezek az ételek egyszerre kerülnek a szervezetbe, az nagymértékben leterheli az emésztőrendszert.

Előfordulhat, hogy ahelyett, hogy megfelelően hasznosulna, a tápanyagok jó hatásfokkal felszívódnának, az étel nagy része erjedésnek, rothadásnak indul a gyomorban, és távozni is csak hosszú idő után és nehezen tud onnan. Addig pedig úrrá lesz rajtunk a hasfájás.

Azon túl, hogy ez néha valóban kellemetlen lehet, hosszú távon komoly problémákhoz is vezethet. Az ünnepek alatt, a több fogásos étkezések alkalmával ez a veszély fokozottan fennáll.

A gyomorfekély és az emésztőrendszeri problémák egy kis odafigyeléssel és segítséggel megelőzhetőek!

Nem azt javasoljuk, hogy hagyja abba a tradicionális magyar ételek készítését, csak azt, hogy étkezzen egy kicsit bölcsebben és óvatosabban. A húsok mellé például nagyszerűen fogyaszthatók a saláták. Így nem is hizlal az étel, és a szervezet számára is könnyebben emészthető.

Ráadásul még anyagilag is kevesebbe kerül, ha a hagyományos köret helyett salátát tálal fel. Nem beszélve arról, hogy megspórolja az ünnepek utáni emésztést segítő gyógyszerek árát is. A sütemények és egyéb nyalánkságok nassolásakor pedig a mérték az érték.

Lehet fogyasztani, de húzzunk meg egy egészséges határt, amikor már érezzük, hogy elég a jóból. A magyar konyhában fontos figyelmet fordítani a fűszerezésre is.

Egyrészt itt is áll ez a szabály, hogy a kevesebb több, másrészt próbáljunk ki nyugodtan új, az egészségre is kitűnő hatással bíró fűszereket.

A túlsúlyos embereknek nehézségeik támadhatnak az ünnepek alatt: a Duke egyetem egyik szakértõje szerint nehezebb lehet kordában tartaniuk étkezési szokásaikat és megbirkózniuk a számos félreértéssel is.

Martin Binks, a Duke Fogyókúrás és Fitness Központjának magatartásegészségügyi igazgatója szerint az emberek csak addig öntudatosak ruházatukkal és ételükkel kapcsolatban, ameddig nem bírálnak minden morzsát, ami a szájukba kerül.

"Az egyik népszerû félreértés az, hogy az elhízásért az emberek maguk felelõsek, a másik pedig az, hogy alig várják az ünnepeket, hogy többet ehessenek"
- mondta el Binks.

Ezzel szemben a túlsúlyosak gyakran szoronganak az ünnepek elõtt, hogy nem lesz elég akaraterejük, hogy ellenálljanak a csábításoknak. Van, aki kerüli a társaságot, esetleg bizonyos ételeket, éppen emiatt. (folyt.)

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.