Hideg idő, több kalóriaigény?
Mivel pezsdítsük fel magunkat?
Hideg időben a szervezet több energiát igényel, ezt érezhetjük az étvágyunk növekedésén, illetve a megkívánt ételek fajtáján is.
2010.12.17 09:00orvostkeresek.huÁm a zsíros húsok és édességek helyett érdemes megpróbálkozni a melegítő hatású élelmiszerekkel.
* A gabonák szinte belülről fűtenek, különösen a szezámmag és az olaj alkalmas erre, de érdemes gyakran fogyasztani a kölest, a hajdinát, a szóját és a szárazbabot is.
* Ha van szezonja a szárított aszalt gyümölcsöknek, hát a tél biztosan az. Az aszalt szilva egy kis vízbe áztatva még enyhe hashajtó hatással is bír, de fogyókúrázóknak csak keveset szabad nassolni belőle a magas energiatartalma miatt.
* Jól melegítenek az olajos magvak, a dió, a napraforgó, a mogyoró ráadásul még remek kalcium és cinkforrások is.

* Antioxidáns-forrásaink
Az antioxidánsok egy része csak növényi táplálékkal kerülhet be szervezetbe (vitaminok, flavonoidok), mások az emberi szervezetben is képződnek, pl.: az antioxidáns hatású enzimek, a szőlőcukor, vagy a húgysav.
Közismert antioxidánsok az A-, a C-, és az E-vitamin, a béta-karotin, a flavonoidok, az izoflavonoidok, a fenolsavak, a szelén, a Q10 (más néven ubikinon) molekula. F
űszernövényeink közül belülről fűt a fokhagyma, a paprika, a bors, a szegfűszeg, a curry és a hagyma, amely egyébként a légutak kiváló gyógyítója. Aki szereti, fogyasszon bátran fahéjat, csupán a kismamák óvakodjanak az illóolajától, ugyanis magas kumarintartalma miatt vérzést okozhat.
* Az indiai orvoslás, az Ayurvéda szerint hevítő hatású például a hibiszkusz-, a kakukkfű-, a gyömbér-, a galagonya-, a fekete üröm-, és az eukaliptusz-tea.
Bár a filteres készítmények is finomak, a legjobb hatásúak azok a teák, amelyeket szálasan főzünk meg.
* Ha igazi felmelegedésre vágyunk, egy-egy pohár vörösbor is jó szolgálatot tehet, hiszen a piros szín és az alkohol is élénkítenek.