Még a memóriát is fejleszti...
Már tompítják a ginzeng keserű ízét
Az Illiois-i Egyetem kutatói megtalálták a módját, hogyan tompítsák a ginzeng keserű ízét.
2010.12.17 10:00napidoktor.hu„A vásárlók kedvelik a grinzenget, mivel fejleszti a memóriát, növeli a nemi vágyat és ellenállóbbá teszi az immunrendszert. Egyetlen baj van vele: nagyon keserű” – véli a kutatás vezetője, Soo-Yeun Lee.
Egy korábbi kutatáskor Lee professzor és a társa, Shelly J. Schmidt azt fedezték fel, hogy a panaxgyökérnek is nevezett anyag jobban felelős az energiaitalok jellegzetes ízéért, mint a koffein.
Az érzékekkel foglalkozó tudósok nem véletlenül használják a keserűség viszonyítására.
„Több mint harminc keserű összetevője van, és a mai napig nem tudjuk, melyek okozzák az erőteljes ízt.” – mondja Lee.

Miközben az íz lehetséges okozóját keresték, azt fedezték fel, hogy a víztaszító molekulák, amelyek glükózt tartalmaznak, felére csökkentik a növény keserűségét.
Hogy további vizsgálatnak vethessék alá, megkértek tizenhárom nemdohányzó embert, hogy észleljenek egy PROP nevű anyagot egy darab papíron (nem mindenki képes rá).
Meg kellett különböztessék az édes, savanyú, keserű és sós ízeket tizenkét próba után arra jutottak, hogy a következő tényezők csökkentik a keserűséget:A ginzeng már nem keserű - Kiegészítő íz (jelen esetben citrus) hozzáadása.

- A keserűséget gátoló molekula és az azt semlegesítő adalék elegyítése.
- A hozzávalók kölcsönhatása.
- Azon enzimek használata, amelyek gyengítik a keserűséget okozó molekulák kötéseit.
„Ezek a ciklodextrin molekulák csökkentették eddig a legeredményesebben a ginzeng keserűségét. Azt is megfigyeltük, hogy a gamma-ciklodextrinek hatásosabbak, mint a béták, és az alkalmazásuk is gazdaságosabb” – nyilatkozta Schmidt, majd hozzátette, hogy nem csak az energiaitalok élvezetesebbé tételére fogják használni a felfedezést.
Kapcsolódó írások:
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.
Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!
ma.hu legfrissebb hírei:
- 22:55 Meteorológia: immár több mint egy évtizede hóínség jellemzi Budapest éghajlatát
- 20:53 Agrometeorológia: kiadós csapadék segíti a friss vetést
- 16:31 Megakadályozták egy ortodox püspök húsvéti zarándoklatát Moldovában
- 14:27 Betiltották Virginia állam zászlaját a római istennő fedetlen melle miatt
- 12:22 Elismerné a Krím félszigetet Oroszország részeként az USA - Bloomberg
- 10:49 Elkészült a TAL vezeték bővítése, Csehországnak nincs szüksége orosz kőolajra
- 8:37 Szívműtéten esett át Nyilasi Tibor
top fórum témák:
- Tanár Úr gyere, mindjárt lesz Lillád!2022.05.10 21:11
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2022.05.10 21:07
- JólVanna2022.05.10 20:31
- Porvihar2022.03.29 16:11
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2022.03.29 16:06